Számítani kell a szélsőséges időjárás gyakoribb megjelenésére

2019. május 23. 06:54 | behir

Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: míg korábban általában nyugatról keletre áramlottak a nagy légtömegek, most a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas légáramlások, ezt a jelenséget a globális felmelegedés okozhatja, és ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben tapasztalt szélsőséges időjárásnak is – hangzott el hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

Szokatlan volt a forróság egy héttel ezelőtt az Ibériai-félszigeten. Spanyolországban

37 Celsius-fokot mértek, de a hőhullám elérte Portugáliát is. Sokkal magasabb volt a hőmérséklet a megszokottnál Oroszország sarkvidéki területén is, ahol 31 fok volt, ezzel szemben Kelet-Európában a 20 fok sem érte el a hőmérséklet.

A globális felmelegedés állhat az időjárás hátterében Juhász Árpád geológus a műsorban elmondta, nagy a valószínűsége annak, hogy a szélsőséges időjárás hátterében a globális felmelegedés áll, nem pedig lokális felmelegedésről van szó.

Az utóbbi években ugyanis egy kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya.
Korábban az határozta meg az éghajlatunkat, időjárásunkat, hogy általában nyugatról keletre haladtak a nagy légtömegek, ami nem jelentett jelentős hőmérsékleti különbségeket, hatásai elsősorban a csapadékban jelentkeztek.

„Most úgy tűnik, hogy ezeknek a szélességi körök mentén terjedő légtömegeknek egy kicsit jelentéktelenebbé vált a szerepük, és függőleges irányban, tehát a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas légáramlások” – tette hozzá.

 

Forrás: MTI/hirado.hu

További programok »

Világ

Divatipar az egyik legszennyezőbb iparág

A világ második legszennyezőbb iparága a divatipar, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 4 százalékáért felelős. Az iparág 2030-as fenntarthatósági céljainak 90 százaléka elérhető lenne csupán 50 dolláros tonnánkénti pluszköltséggel – derül ki a McKinsey és a Global Fashion Agenda közös tanulmányából.
2020. szeptember 29. 09:46
FEL