Sz.I.N.T. vittek a színházba

2016. május 9. 14:43 | Laczkó Viktória

Szerbiából, Ukrajnából és Magyarországról is érkeztek a színitanházak diákjai hétvégén a Békéscsabai Jókai Színházba, ugyanis 6. alkalommal is megszervezték a Színi Iskolák Nemzetközi Találkozóját. Az esemény elsősorban szakmai találkozásokra adott lehetőséget, de a nagyközönség is szabadon látogathatta az előadásokat.

A szerb Újvidéki Művészeti Akadémia tagjai egy Shakespeare darabbal készült a Sz.I.N.T. fesztiválra.A Sexpare című darabot szerbül adták elő fordítás és felirat nélkül. A rendező elmondta évente 2-3 alkalommal vesznek részt efféle rendezvényeken. Hernyák György, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára így fogalmazott: ”lyenkor a gyerekek rengeteget tanulnak. Különösen akkor, amikor nemcsak eljátsszák a darabot és mennek haza, hanem amikor látják a másik ország, ebben a pillanatban Békéscsaba, Pest diákjait, a kijevi diákokat, ilyenkor rengeteget tanul az egyetemista.”

A hatodik alkalommal megrendezett Sz.I.N.T. leginkább a szakmai találkozások szempontjából érdekes, de a sok tartós kapcsolat kialakítása sem utolsó szempont a szervezés részéről – mondta el Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Hozzátette: „Olyan vizsgaelőadások jelennek itt meg, amik egyrészt új formákat is keresnek, másrészt pedig magukon viselnek olyan színészképzési módszereket, amelyeket mi nem ismerhetünk, hiszen akár Ukrajnában, akár Szerbiában a színész képzés mindenütt egy kicsit más, mint nálunk, tehát tanulhatunk tőlük és reméljük, hogy ők is tanulhatnak tőlünk.”

A Szín-váltások című darabbal érkeztek a Gór Nagy Mária Színitanoda diákjai. Az előadásban hangulatában eltérő elemeket állítottak egymás után, az úgynevezett „workshop” különlegessége, hogy kizárólag Békéscsabán adták elő azt.  Kovács Gábor Dénes, a Gór Nagy Mária Színitanoda igazgatója szerint: „Ezek a növendékek általában 50-60 előadást lejátszanak személyenként egy évben. Így én mindig azt szoktam mondani, hogy megvan az a sanszuk, az a lehetőségük, hogy megtanulják a szakmát és megtanulják a közönséget és a közönség reakcióit. Egy ilyen fesztiválon speciális közönségnek játszanak és ez egy plusz információt égy plusz tapasztalatot jelenthet a számukra.”

Ukrajnából egy olyan „mix” osztály érkezett, amiben a zaporizzsjai nemzeti egyetem összes évfolyama képviselte magát. A hétvégén összesen 80 diák szerepelt a színpadon. Az előadásokat bárki ingyenesen megtekinthette. 

FEL