Sok pedagógus már pénteken megkapta a megemelt fizetését, másokhoz ma érkezik

2024. február 5. 16:00 | behir.hu

A vártnál korábban, már a hétvége előtt megkapta nagyon sok tanár és óvónő a jelentősen megemelt bérét. Legkésőbb hétfőn pedig mind a 140 ezer érintetthez megérkeznek az új fizetések. Rétvári Bence államtitkár az M1-en azt mondta: az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók a béremelésére kapott teljes összeget arra is fordítsák.

Több mint 30 éve tanít és a világ legszebb hivatásának tartja a tanári pályát Kopeczky Péter. A testnevelő tanár jelenleg egy pécsi gimnáziumban tanít. Azt mondja nagyon várja már a hétfőn érkező megemelt fizetését.

„Ez a megbecsülésnek az egyik fajtája. Azt gondolom, hogy vártuk már ezt, meg is érdemeltük régóta. És hát a megvalósulás előtt állunk, mert egyelőre láttuk a fizetési papírokat, hogy mennyi lesz a megemelkedett bér. Ez ígéretes és nagyon várom a hétfői számlámat” – fogalmazott Kopeczky Péter.

A béremelés mintegy 140 ezer köznevelésben dolgozó tanárt és óvónőt érint. Közülük 80 ezren állami fenntartású iskolában dolgoznak. Sokan egyébként már pénteken megkapták az emelt fizetést.

A mostani emelés egy komoly lépés a tanárok és óvónők anyagi elismerésének további erősítése felé” – mondta a Mandinernek a Klebelsberg Központ elnöke.

Hajnal Gabriella emlékeztetett: „a pályakezdők legkisebb bére gyakornokként mostantól bruttó 528 800 forint. Az I. kategóriában legkevesebb 538 ezer, a II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek a tanárok és az óvónők, míg a mestertanárok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint.

Ráadásul egyetemi diploma esetén plusz két százalék, a kormány által meghatározott hiányterületeken tanítók esetében pedig még további négy százalék a többlet. A Klebersberg Központ elnöke azt is mondta: „2016-hoz képest már most triplázásról beszélhetünk! Abban az évben 177 ezer volt a kezdő kereset, ebből lett idén csaknem 529 ezer forint.”

Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést a fenntartóktól” – ismertette az M1-en Rétvári Bence államtitkár. Kiemelte: a költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben egy cent uniós támogatás sincs. 

„Közel háromezer fenntartó van, akinek most a béremelés kapcsán feladata van. De fontos, hogy mindenki ezt a bértömeget, amit többletként kap, ezt a tanár-béremelésre fordítsa. Nem lehet ebben semmiféle trükk, nem lehet semmiféle bűvészkedés, ezt egytől egyig, az első forinttól az utolsóig mind a tanároknak, mind az óvodában dolgozóknak, mind az iskolákban dolgozóknak oda kell adni” – szögezte le az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta: az idei több mint 30 százalékos béremelést jövőre 21 százalékos emelés követi. 2023-ban és 2022-ben 10-10 százalékos fizetésemelést kaptak a tanárok. Így 4 év alatt összesen több mint 93 százalékos béremelést hajt végre a kormány. Hozzátette: már korábban is elindulhatott volna ez a béremelési program, ha a magyar baloldal és a szakszervezetek nem akadályozták volna ezt Brüsszelben.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL