Sir David Attenborough Békés megyében járt – itt a bizonyíték!

Talán nem mindenki tudja, hogy Sir David Frederick Attenborough (London, 1926. május 8. –) angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője két ízben is járt Magyarországon. Egyik alkalommal természetkutatói ambíciók vezérelték, méghozzá ide, Békés megyébe, a Körösökre.

Az idén 92. életévét betöltő világutazó kutatót a természetrajongóknak nem kell bemutatni. Földünk ökológiájának apostola páratlanul gazdag életútja során hazánkba is eljutott munkája és szenvedélye kapcsán, amikor az Élet az aljnövényzet közt című sorozatában a tiszavirágzást mutatta be.

A híres kérésznász, az éppen ezekben a napokban is esedékes csodás természeti folyamat, Európa közepébe, a Körösök-vidékére is elcsábította a szakembert, ahol stábjával mintegy két héten át tanulmányozta és filmezte az élet körforgásának eme páratlan megnyilvánulású pillanatait.

 

David Attenborough a Körösön – Sir David Attenborough with Joe Petersburger and the mayflies… (Youtube)

 

Sir David Attenborough with Joe Petersburger and the mayflies… (Youtube)

 

A 2000-es évek elején történő látogatása szinte teljesen észrevétlenül, a médiát illetően szinte „titokban” történt, de azért nem nyom nélkül. Így fény derülhetett rá, hogy pontosan hol és mi történt akkor.

A brit természettudóst és filmeseit a gyomaendrődi helybéliek segítettek kalauzolni a hármas-körösi tájon, többek között Dusek András horgász is, aki csónakját szívesen bocsátotta a stáb rendelkezésére. Emlékezete szerint ladikja orrdeszkáira még egy tartószerkezetet is készített, hogy a kameráknak megfelelő „akcióadapter” álljon rendelkezésre.

 

Dusek András a Horgászvizeink Békésben című dokumentumfilmben

 

Sir David Attenborough with Joe Petersburger and the mayflies… (Youtube)

 

 

Dusek András emlékezete szerint  a neves természetkutató rendkívül finom modorú, rokonszenves, megnyerő úriember, aki a közös kalandot egy könyv dedikálásával tette még emlékezetesebbé.

A nagy becsben tartott autogram mellett a legnépszerűbb videós oldalon is meg lehet találni Attenborough hármas-körösi látogatásának bizonyítékát, ugyanis a körösi kérésznász mintegy két és fél percben helyett kapott a legendás brit természetkutató filmes életművében.

És hogy mi volt a másik magyarországi utazásának célja? Egy interjú tanúsága szerint egy koncert, amelynek kapcsán az Esterházy-kastélyba látogatott el.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,