Sikeres volt a hétfői véradás Békéscsabán

2021. március 1. 16:42 | Gyemendi Réka

Nagyszabású véradást bonyolított le a Szeretlek Békéscsaba Egyesület a Békés Megyei Kormányhivatallal és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve hétfőn, Békéscsabán. A szervezők szerint a koronavírus járvány idején még nagyobb szükség van a véradókra, de sokan félnek elmenni, pedig teljesen biztonságos.

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület az eltelt évek alatt közel 1050 liter vért gyűjtött. Egy véradó három ember életét mentheti meg egyszeri véradással, így az egyesület jóvoltából mostanra 3000 ember életét óvták meg a segíteni vágyók.

– Nagyon fontos, hogy segítsünk az embertársainkon. Mindemellett magunkon is, hiszen nagyon egészséges a véradás: csökkenti a szívinfarktus, a stroke kockázatát, emellett felfrissíti a vérkeringést. Én ma adok 54. alkalommal vért életemben. Úgy gondolom, hogy járvány idején is óriási szükség van a véradókra, ezért úgy gondoltam, hogy ebben az évben két nagy véradó napot szervezünk: a mai napon kívül szeptember 11-én lesz nagyszabású véradás, illetve két kisebb véradás is lesz májusban és decemberben – fogalmazott Frankó Attila, az egyesület elnöke.

 

 

Nagy volt az érdeklődés, a főszervező kiemelte, hogy a részvételi szám közelíti a százat. Az egyesület az ajándékcsomagokon túl extra nyereményekkel is készült a véradóknak: a szerencsések egy sportautóval vehettek részt egy városi élményautózáson, ezen kívül pedig 24 szerencsés élményrepülőzésen is részt vehet a város fölött. 

– Nagyon fontos a véradás, hiszen ez egy mással nem pótolható cselekedet – fogalmazott Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. 

 

 

Hozzátette: a járvány idején különösen nagy a jelentősége, hiszen az állandó véradóik közül is sokan betegek, ennek ellenére még többen egészségesek és tudnak segíteni. 

– Mindig megnyugtatjuk a véradóinkat, hogy betartjuk a járványügyi szabályokat. Vért adni csak egészséges embereket hívunk. A bejáratnál végrehajtunk egy előszűrést, és természetesen maszkban várjuk a véradókat – ismertette az igazgató. 

Véradó az lehet, aki betöltötte 18. életévét, és a súlya eléri az 50 kg-ot, emellett pedig egészséges és segíteni szeretne.

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL