Sem enni, sem inni nem adott kutyáinak a gerendási férfi, elítélte a bíróság

2023. november 8. 17:40 | behir.hu

Állatkínzás 2 rendbeli vétsége miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján 6 hónap időtartamú 1 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt előkészítő ülésén a Békéscsabai Járásbíróság egy 53 éves büntetlen előéletű gerendási férfit, aki láncon tartotta kutyáit és nem gondoskodott megfelelő ellátásukról, ezzel különös szenvedést okozott a számukra.

A férfi a lakóhelyéül szolgáló gerendási tanyán két kutyát tartott láncon úgy, hogy az ebek megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel való ellátásáról huzamosabb időn keresztül nem gondoskodott, így mindkét állat lesoványodott, alultápláltságuk szemmel látható volt.  Az egyik egy nagytestű, kaukázusi jellegű kutya volt, amelyik 110 cm-es vasláncra volt kikötve, és az éhezés miatt a közeli fa kérgét is megrágta, valamint az intézkedés időpontjában ivóvize sem volt.

A másik, közepes termetű keverék kutya mindösszesen 85 cm-es vasláncon tengődött. Nyakörve redőnygurtniból volt, de olyan szorosan megkötve, hogy az belevágott az állat nyakába, az így keletkezett nyílt seb orvosi ellátást igényelt volna, de a terhelt erről sem gondoskodott. Ennek a kutyának volt ugyan ivóvíz kitéve, de azt a lánc rövidsége miatt nem érte el. 2023. január 31-én került sor rendőri intézkedésre a tanyán a jegyzőhöz érkezett bejelentés alapján, amelynek során a kutyákat lefoglalták és az állatvédők előbb állatorvoshoz, majd menhelyre vitték őket.

A bíróság az ügyészség indítványa alapján a két kutyát elkobozta és a férfit 184.000.-Ft bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL