Sasok, sólymok, ölyvek: telelő ragadozó madarak a Kis-Sárréten

2020. december 25. 06:21 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, téli sétáink alkalmával sokféle ragadozó madárral találkozhatunk.

A Biharugrai-halastavakon és környékén jelenleg mintegy 15 rétisas tartózkodik, melyeknek zöme északabbról érkezett vendég nálunk. Az is megfigyelhető, hogy az itt költő párok már a fészkeknél tartózkodnak, sőt néha már azok tatarozását is elkezdték.

A szokásosnál kissé később, de megjelent az évek óta itt telelő fekete sas is. Pihenés és éjszakázás céljára a megszokott helyeit használja. Egy-két vándorsólyom szintén rendszeresen feltűnik a területen. Évek óta egyre több az itt telelő barna rétihéja, jelenleg 10-12 példány.

A pusztai területeken nagyszámú egerészölyvvel találkozunk, s az átlagosnál több a vörös vércse. Kékes rétihéjából a szakemberek egy-egy pusztai bejárás során 4-5 példányt figyeltek meg az ismert éjszakázóhelyeken. A felmérések alapján megállapítható, hogy kevesebb az itt telelő kékes rétihéja, mint az elmúlt évben, de ez még változhat a tél folyamán. Gatyás ölyvből ritkán egy-egy példány kerül szem elé. Parlagi sasból rendszeresen megfigyelnek néhány példányt, elsősorban az ismert fészkek közelében.

A tél beálltával egyre több énekesmadár is érkezik ide a messzi északról, őket a rájuk vadászó karvalyok követik. A karvalyok gyakran megfigyelhetők a külterületi bokros, erdős részeken, de a lakott területeken is sűrűn felbukkannak.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

FEL