Richter Anna Díjat nyert az orosházi ápoló, Széni-Dégi Fanni

2023. március 23. 16:30 | behir

Széni-Dégi Fanni, az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet szakápolójának ötlete alapján várhatóan szeptemberre készül el az otthoni ápolást segítő weboldal.

Immár ötödik alkalommal adták át a Richter Anna Díjat. A budapesti Néprajzi Múzeumban szeptember 22-én rendezett ünnepségen elhangzott, a díjat alapító Richter Gedeon Nyrt.-nek kiemelkedően fontosak az egészségügyben, oktatásban és gyógyszerészetben dolgozók, valamint a tevékeny, újításra törekvő fiatalok. A Richter Anna Díj ezen területeken dolgozó nőket kívánja megmutatni, elismerni, és támogatni őket ötleteik megvalósításában.

– A díj igazi erejét önök adják, akik fáradtságot nem kímélve, gyakran a munkaidőn túl is azon dolgoznak és gondolkodnak, hogyan lehetne

jobbá tenni munkahelyüket, környezetüket a rendelkezésükre álló eszközök segítségével. Önök törekednek az újításra, fejlesztésre. Hiszem, hogy együtt nemcsak az egészségügy és az oktatás ügyét tudjuk előre lendíteni, hanem a teljes magyar társadalom javát szolgáljuk – fogalmazott megnyitójában Bogsch Erik elnök.

 

Orosházára került a szakdolgozói kategória díja

 

– Fantasztikus érzés volt ott látni a projektemet a kivetítőn, bevallom, el is sírtam magam örömömben  – mondta Széni-Dégi Fanni. Az orosházi Dr. László Elek Kórház szakápolója mindössze 13 éves volt, amikor eldöntötte, olyan hivatást választ, amivel embereken segíthet. Elhatározásában nagy szerepet játszott, hogy beteg édesanyja az ő gondoskodására is szorult. 

A koronavírus járvány alatt aztán apai nagymamája is beteg lett, akit Fanni édesapja ápolt, de nehezen boldogult a feladattal. Fanni várandós volt második gyermekével, így nem tudott Orosházáról Budapestre utazni.
– Ekkor jött az ötlet, hogy az akkor 8 éves kisfiamról videókat készítek, ezeken keresztül megmutatva, hogyan kell forgatni, mozgatni, fürdetni a távol élő, ágyhoz kötött nagymamámat. A módszer bevált, a nagyi felépült és ekkor döntöttem el, hogy egy olyan egységesített, szakma által hitelesített internetes oldal létrehozására, amely oktató videókkal, listákkal, tanácsokkal segíti az otthonápolást. A Richter Anna Díjjal járó 4 millió forint ezt a tervemet segít megvalósítani. A napokban össze fog ülni a szakmai csapat, hogy a kisvideók és az apoljotthon.hu weboldal minél előbb elkészüljön. Szeptemberre tervezzük az oldal indulását, de ezt követően is folyamatosan bővíteni, javítani, fejleszteni fogjuk, amihez a kórház a vezetői és kollégáim nyújtják majd a legnagyobb segítséget – vázolta fel a terveket Széni-Dégi Fanni.

A díjat a zsűri egyik tagja, Rúzsa Magdi adta át, aki elmondta, már maga a projekt gondolata is egészen megindító volt számára.
– Volt kötődésem, tapasztalatom az otthoni ápolásban, így őszintén mondhatom, a laikusoknak nagyon sok nyugalmat, biztonságot fog jelenteni ez az oldal – fogalmazott az énekesnő.

 

Otthon gyorsabb a gyógyulás - ha megfelelő az ápolás

 

A díjátadón jelen volt az orosházi kórház főigazgatója is. A belgyógyász főorvos kiemelte, nagyon sok kórházban van krónikus osztály, de ha már nincs szükség orvosi felügyeletre, a beteg sokkal hamarabb felépül otthonában.
– Ehhez viszont megfelelő ápolásra van szükség a családtagok részéről, ebben lesz nagy jelentősége ennek a weboldalnak. A kórház a kezdetektől segíti, támogatja Fanni pályázatát, és ez a továbbiakban is így lesz. Az otthoni ápolásról szóló videókat, szövegeket orvos- és ápolás szakmai szempontból fogjuk segíteni, lektorálni hogy minőségi tartalom szülessen – fogalmazott dr. Duray Gergő.

A Richter összesen 24 millió forinttal támogatja a hat nyertes csapatot, mely összeget a díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordítanak. A további kategóriák nyerteseiről ide kattintva kaphat információt

További programok »

FEL