Reneszánszát éli a gombaszedés, de vigyázzunk a mérgező fajtákkal!

2020. november 25. 15:25 | Sipos Gábor

A csapadékos időjárás miatt a Békés megyei mezőket és erdőket is bő gombatermés jellemzi. A pandémiás intézkedések hatására leszűkült mozgástér miatt sokan fordulnak az alternatív mozgásformákhoz. Járják a természetet és közben – ha már ott vannak – étkezési gombát szednek.

Az ötlet, hogy a korlátozások közé szorított ember kiszabaduljon a zöldövezetbe, ahol maszkot sem kell viselni, jó dolog. A séta egészséges és az elképzelés is remek, hogy az étrendet feldobja a frissen szedett gomba. A kivitelezés ellenben pocsék lehet, amennyiben a gombászó fittyet hány a sulykolásnak: a szedett gombát minden esetben ellenőrhöz kell vinni. A NÉBIH adatai szerint évente 120-150 gombamérgezés fordul elő Magyarországon.

A gomba remek étel, akár főételként, akár köretként. Különösen sok D-vitamint tartalmaz és magas a nedvességtartalma. Kevés zsiradék van benne, viszont rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, jellemzően a kálium és foszfortartalma jelentős. A gombák aránylag nehezen emészthetőek, éppen ezért főzéskor érdemes apróra, vékonyra szelni, így könnyíthetünk a gyomor terhelésén. Az ajánlások szerint 6 éves kor alatt nem érdemes a gyermek étrendjébe illeszteni a gombás ételeket.

A gombaszedés rendkívül kellemes családi programként is funkcionálhat, ha a gombászok betartanak néhány alapvető szabályt:

  • A gombát semmi esetre sem érdemes zacskóba szedni. Érdemes kosárba pakolni, így nem pálik be és keveset veszít az élvezeti értékéből, mielőtt a feldolgozáshoz ér.
  • Minden esetben érdemes szellős, hűvös helyen kiteríteni a szedett gombát és átválogatni. A nem egészséges darabokat azonnal el kell távolítani a többitől.
  • Felhasználás előtt alaposan, hideg vízzel kell átmosni a gombát.
  • A megfőtt gombát rövid időn belül érdemes elfogyasztani. A benne található baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, így a több napos gombás étel gyomorrontást idézhet elő.

Mielőtt felhasználásra kerül a gomba – azon túl, hogy fontos –, törvény írja elő, hogy hivatásos gomba szakértővel kell átvizsgáltatni a gombát. A hazánkban élő mintegy 4000 gombafajta közül a szakemberek pillanatok alatt biztonsággal megállapítják, hogy melyek a fogyaszthatóak és a mérgezőek.

 

Gombaszakértői vizsgálatok Békés megyében:

Békéscsaba (vásárcsarnok): hétköznap munkaidőben, vasárnap délelőtt

Békés (piac): Csütörtök-péntek 14-16h, szombat 7-9h (A 24-es pavilonban)

Gyula (piac): kedd, péntek, vasárnap 14-16h

Gyomaendrőd: gyomai piac szerda, szombat délelőtt, endrődi piac kedd, csütörtök délelőtt

Orosháza (vásárcsarnok): kedd, csütörtök, szombat 6-8h

Szarvas (piac): Kedd, péntek, vasárnap 6.30-7.30h

 

Amennyiben az amatőr gombász felelőtlenül dönt és a saját szakértelmére hagyatkozik, előfordulhatnak mérgezések. Ha megtörtént a baj, akkor gyors orvosi beavatkozásra van szükség, azonnal értesíteni kell a mentőket.

A gombamérgezés jellemző tünetei: hányás vagy hasmenés, ezeken kívül egyes fajoknál idegrendszeri és keringési zavarok léphetnek fel, melyeknek tünetei a következők: izzadás, verejtékezés, a test kipirulása és szapora pulzus.

Fontos kiemelni, hogy a gombamérgezés tünetei nem azonnal jelentkeznek. A gombamérgezett esetenként csak több óra múltán érezheti, hogy valami nincs rendben. Legkésőbb például éppen a gyilkos galóca mérgezés tünetei jelentkeznek, és akkor már gyakorlatilag alig lehet segíteni. Jellemzően a mérgező gombák fogyasztását követően 15-60 perctől 10-12 óráig jelentkeznek a tünetek.

Amit a mentők érkezéséig tehetnek a családtagok: stabil oldalfekvő helyzetbe helyezik a mérgezettet, ha magánál van, akkor fogyasszon langyos, sós vizet. A hányatból és a gombából is érdemes eltenni mintát a érkező mentők számára, így az érkező orvos a megfelelő kezelést kezdheti meg, ha felismeri a mérgezés jellegét.

További programok »

FEL