Rendkívüli kihívásokkal találkoznak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai

2020. május 11. 13:43 | behir.hu

Az Ökumenikus Segélyszervezet nem engedi el a rászorulók kezét a járvány alatt sem.  Munkatársai szerint a személyes kontakt hiánya az egyik leghátráltatóbb tényező a mindennapi munkában, de a rendkívüli higiénés körülmények betartása is új, extra kapacitást és költséget igénylő módszerek bevezetését követeli meg. Van olyan szociális munkás, aki a krízis idejére beköltözött az átmeneti otthonba, hogy segíteni tudjon az ott élő családoknak. 

Nagyot változott az átmeneti otthonban élő családok, a hajléktalanok, az idősek és a szenvedélybetegek ellátása a járványhelyzetben. Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a közelmúltban bejárta intézményhálózatuk minden központját. A szakember személyes tapasztalatai szerint az, hogy az intézmények a járványhelyzetben is be tudják tölteni küldetésüket, leginkább az időben elkezdett felkészülésnek köszönhető. Már március elején elkezdték az átállást az online kapcsolattartásra, melynek érdekében begyűjtötték az e-mail címeket és közösségi programokon keresztüli elérhetőségeket. A szakember elmondta, hogy sok esetben ki tudják váltani az online platformok a személyes találkozást, de vannak helyzetek – például első beszélgetés egy szenvedélybeteggel –, ami mindenképpen személyes találkozást igényel. Ezeket úgy oldják meg, hogy a szigorú biztonsági előírásokat betartva például az intézmény kerthelységében egymástól 5 méterre elhelyezett székeken ülve beszélgetnek.

Fotó:  Ökomenikus Segélyszervezet

 

A szociális igazgató egy másik példát említve az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanokat segítő intézményeiben bevezetett szabályokról szólt. A krónikus betegségek és a legyengült immunrendszer miatt az egyik legveszélyeztetettebb célcsoport védelmének érdekében zsiliprendszerrel folyik a mindennapi ellátás. 12 fős csoportokban fogadják a hajléktalanokat, akik lázmérés és fertőtlenítés után léphetnek be az intézményekbe, ahol többek között az étkezés, vitaminpótlás, mosás és fürdés lehetőségeket vehetik igénybe.

Az Ökumenikus Segélyszervezet intézményeinek a járványhelyzethez alkalmazkodó speciális működtetése mellett online nyújt tanácsadást a bezártság miatt fokozottabban megjelenő kapcsolati erőszak érintettjei számára. Továbbra is segítséget nyújt azokon a helyszíneken, ahol a közösségi programokat (tanoda, biztos kezdet gyerekház, közösségi terek) eredeti formájukban fel kellett függeszteni: sok esetben online és telefonon tartva kapcsolatot a korábban az intézménybe járó családokkal, vagy akár érintkezésmentes adományátadással támogatva a nélkülözőket. Immunerősítőkkel és vitaminokkal segít idősek otthonaiban és szociális intézményekben, továbbá maszkokat, kéz- és felület-fertőtlenítő szereket szerez be és oszt ki rászorulóknak.

 A segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, illetve rendkívüli feladatait  otthonról is lehet támogatni: Bankkártyás adományozással a www.segelyszervezet.hu oldalon és a 11705008-20464565 számlaszámon „koronavírus” megjelöléssel.

A 1357-es adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó 6 nagy magyarországi karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.

Forrás: Ökomenikus Segélyszervezet

További programok »

Itthon

Agrár szakemberek vehették át diplomáikat Szarvason

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campus Szarvasi Képzési Hely február 16-án ünnepelte a Vetőmag-gazdálkodási szakmérnök továbbképzés, a Mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök mesterképzés, valamint a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapképzés eredményeit a Tessedik épület dísztermében – tájékoztatta a behir.hu-t dr. Sipos Virág Katalin campus főigazgató-helyettes.
06:27
FEL