Rajtol a XIX. Csabai Kolbászfesztivál

2015. október 15. 14:13 | Varga Diána

 

Arról, hogy mi vár a városunkba látogatókra és milyen jelentősége van a Csabai Kolbászfesztiválnak, Szarvas Péter polgármester, Hanó Miklós alpolgármester, Hégely Sándor fesztiváligazgató és dr. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászklub elnöke tájékoztatta a sajtót október 15-én, a Csabai Kolbászházban.

– Megvan a program, nagyjából kész vagyunk a logisztikával, úgyhogy október 19-étől várjuk az árusokat, 22-től pedig a vendégeket. Már csak egy kis napsütés kellene, hogy eltűnjön a sár – avatott be a részletekbe Hégely Sándor, aki azt is hozzátette: idén is a megszokott színvonalat hozzák, ahogy az elmúlt 18 évben.

Amint az elhangzott, Békéscsaba legnagyobb ünnepén a szervezők nagyjából 100 ezer látogatóval számolnak négy nap alatt. Az előző évek tapasztalatai alapján a látogatók 60 százaléka 100 kilométeren túlról érkezett, 10 százalék pedig külföldről. A fesztivál első napja a fiatalokról szól majd: csütörtökön 200 diákcsapat gyúrja majd a kolbászt, óvodásoktól az egyetemistákig. Majd másnap az idősebb generációra számítanak a szervezők, nyugdíjas gyúróversennyel.  Szombaton lesz a szokásos nagy gyúrás, idén több mint 600 csapat nevezett, vasárnap pedig egy másik disznótorhoz kapcsolódó jellegzetesség kap főszerepet, a töltött káposzta. Ezúttal 50-60 csapat főzi meg saját ételét. A fellépők között lesz például a Balkán Fanatik, a Tankcsapda, az Ivan and The Parazol, a Brains, Boban Markovic és vendége, Palya Bea, a Punnany Massif, a WellHello, Magna Cum Laude, Varga Viktor és a Varga Banda, Korda György és Balázs Klári, vagy a Csík Zenekar és vendége, Presser Gábor is.

Szarvas Péter arról beszélt: tősgyökeres békéscsabaiként családjukban is nagy hagyománya van a házikolbász készítésnek. Ma már ez ritkább szokás a lakosság körében, de ennek az eseménynek még mindig nagy az összetartó ereje – fogalmazott.

– A Csabai Kolbászfesztivál nem „buli-ünnep”, hanem a város védjegye. Nem csak Békéscsabát, de az országot is megmozgatja – fogalmazott a polgármester. Azt is kifejtette, hogy minden, ami a csabai kolbászról szól, azt a városvezetés üdvözli és támogatja. A városlakók felé pedig azt a kérést tolmácsolta, hogy aki vendéget fogad, az szakítson időt arra, hogy megmutassa a folyamatosan szépülő települést az újonnan érkezőknek.

Hanó Miklós elsőként dr. Ambrus Zoltánnak mondott köszönetet azért, hogy megálmodta a fesztivált. Mint mondta, a kolbászról országszerte Békéscsaba jut mindenki eszébe, nem véletlenül. Az alpolgármester a múltra is emlékeztetett: a disznótor régen ünnepi szertartás volt, s paraszti szlovák hagyományok útján terjedt el a pirospaprikával fűszerezett étel készítése.

– A csabai kolbász akkora érték, mint egy aranyrúd – jelentette ki Hanó Miklós, kiemelve: a fesztiválon a kistermelők és üzemek képviselői is megjelennek ezt bizonyítva, prémium minőségű kolbászaikkal. – A rendezvény kinőtte magát, de amint elkészül a CsabaPark második üteme, helyet tud biztosítani a fesztiválnak.

Dr. Ambrus Zoltán arról beszélt, hogy az elmúlt 18 év sok munkával, bosszúsággal és örömmel is járt: folyamatos fejlődést igényelt a rendezvénysorozat, új gondolatokat és partnereket is.

– Úgy gondolom, nincs okom aggodalomra. Az utódok helyt állnak, ez az egyik záloga a fejlesztésnek is. A várostól is kellő támogatás érkezik, ezért bizakodóan tekintek előre – jelentette ki a Csabai Kolbászklub elnöke, aki azt is hozzáfűzte: arra a szakmaiságra kell alapozni, amit Dedinszky Gyula evangélikus lelkész, helytörténész és a csabaiak ránk hagytak. Egyúttal aggodalmainak is hangot adott.

– Habár hungarikum lett a csabai kolbász, nemzetközi védjegyeztetésre két ipari cég a saját érdekei alapján olyan receptúrát adott be az Európai Unióhoz, amelyben például tartósítószer is van és műbélbe töltik a húst. Ez nem felel meg a csabai kolbász kritériumának – mondta az elnök, azt hangsúlyozva: a Kolbászklub legfontosabb célkitűzésévé vált, hogy ez ellen megtegye a kellő jogi lépéseket, amihez partnereket keresnek.

FEL