Pusztuló csillagot fotózott a Hubble Űrteleszkóp

2021. május 2. 20:33 | behir

31. születésnapját ünnepli a Hubble Űrteleszkóp, s ennek alkalmából egy különleges felvételt tett közzé az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala, a NASA (National Aeronautics and Space Administration). A képen egy hatalmas csillag látható, ami éppen haláltusáját vívja: az égitest a gravitáció és a sugárzás közötti huzavonával sem fogja elkerülni a pusztulást.

A szóban forgó csillag egyébként az AG Carinae, ami a Hajógerinc konstellációban található, tőlünk 20 000 fényévnyire. A jellemzően 5,7-9 magnitúdójú, a Napunknál hetvenszer nagyobb és több milliószor fényesebb csillag a Tejútrendszer egyik legfényesebb égiteste, de az őt körbeölelő, kilökött anyagból álló, kb. öt fényév terjedelmű köd miatt szabad szemmel nem látható.

A NASA elmondása szerint a csillag 10 000 évvel ezelőtt keletkezhetett gigászi rengéseknek köszönhetően, amelyek ledobták a csillag külső rétegeit. Az azóta is tartó, a gravitáció és a csillag belső sugárzási nyomása közt zajló huzavonának köszönhetjük a színes ködöt, ami körbeveszi. Ennek során a belső sugárzás kifelé nyomja az anyagot, amit aztán a gravitáció visszanyom a csillag felszíne felé. A Hubble az égitestet a fény látható spektrumában, valamint a ultraibolya tartományban fényképezte le. Bővebb infó róla a NASA oldalán található.

Forrás: mlzphoto.hu, NASA

További programok »

Világ

Átlátható keresőmotort követel az EU a Google-től

Az Európai Bizottság arra szólította fel hétfőn a Google-t, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően tegye átláthatóvá keresőprogramja működési elvét a keresési találatok sorrendjének meghatározása terén; különben az amerikai internetes szolgáltató szankciók bevezetésével nézhet szembe.
2021. július 26. 19:05
FEL