Pusztuló csillagot fotózott a Hubble Űrteleszkóp

2021. május 2. 20:33 | behir

31. születésnapját ünnepli a Hubble Űrteleszkóp, s ennek alkalmából egy különleges felvételt tett közzé az USA Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala, a NASA (National Aeronautics and Space Administration). A képen egy hatalmas csillag látható, ami éppen haláltusáját vívja: az égitest a gravitáció és a sugárzás közötti huzavonával sem fogja elkerülni a pusztulást.

A szóban forgó csillag egyébként az AG Carinae, ami a Hajógerinc konstellációban található, tőlünk 20 000 fényévnyire. A jellemzően 5,7-9 magnitúdójú, a Napunknál hetvenszer nagyobb és több milliószor fényesebb csillag a Tejútrendszer egyik legfényesebb égiteste, de az őt körbeölelő, kilökött anyagból álló, kb. öt fényév terjedelmű köd miatt szabad szemmel nem látható.

A NASA elmondása szerint a csillag 10 000 évvel ezelőtt keletkezhetett gigászi rengéseknek köszönhetően, amelyek ledobták a csillag külső rétegeit. Az azóta is tartó, a gravitáció és a csillag belső sugárzási nyomása közt zajló huzavonának köszönhetjük a színes ködöt, ami körbeveszi. Ennek során a belső sugárzás kifelé nyomja az anyagot, amit aztán a gravitáció visszanyom a csillag felszíne felé. A Hubble az égitestet a fény látható spektrumában, valamint a ultraibolya tartományban fényképezte le. Bővebb infó róla a NASA oldalán található.

Forrás: mlzphoto.hu, NASA

További programok »

Világ

A lakosság költőládákkal is segítheti a rágcsálópusztító baglyok költését

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat – írja a MME közleményében.
2023. szeptember 18. 17:00
FEL