Postatörténeti kiállítás Dobozon: A postás nemcsak levelet hoz, hanem jó szót is

2024. március 28. 10:12 | behir.hu

Újabb állandó kiállítással bővült Dobozon a Széchy Tamás Emlékház Helytörténeti Gyűjtemény és Alkotóház. Mint azt sokan tudják, az egykori posta épülete az „Úszópápaként” is ismert Széchy Tamás életútjának állít emléket, mostantól azonban postatörténeti kiállítás is látható az épületben.

Széchy Tamás a mai emlékházban töltötte gyermekkorát, édesanyja Kovács Ida az egykori posta vezetője volt. Ha még köztünk élne az úszósport kiemelkedő alakja, március 27-én lett volna 93 éves. A Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár ezen a napon minden évben előadással, könyvbemutatóval ünnepeli e jeles évfordulót. Az idei évben ezt az eseményt a 159 éves múlttal bíró dobozi posta történetét bemutató kiállítással is bővítették a szervezők.

A „Posta Örök” szólt a meghívó a rendezvényre, amelyre az egykori postai dolgozókat és a település lakóit várták nagy szeretettel a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár munkatársai.

A kiállításra érkezett vendégeket Óréné Szabó Erzsébet megbízott intézményvezető köszöntötte, majd Köves Mihály polgármester beszélt a jeles események összkapcsolódásáról, és Sziromi Katalin, a közösségi ház munkatársa, a kiállítás főszervezője idézte meg a múltat, mutatta be a dobozi posta és a postások történetét. A kis postaszoba anyagát egyébként egykori helyi postások ajánlották fel a kiállítás számára.

 

Fotók: Dobozi Közösségi Ház

 

Ezt követően Orgincs Pálné postai helytörténet-kutató, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány képviseletében érdekes információkat és adatokat osztott meg, amelyekre a dobozi posta történetének megírása, kutatásai közben lelt. A helytörténet-kutató dicsérő szavakkal üdvözölte a település új állandó postatörténeti kiállítását, felajánlott ajándékaival pedig a szervezők még tovább színesíthetik majd a kiállításuk anyagát.

– Megvolt a maga varázsa, amíg a kollégákkal a kiállítást berendeztük. A kezembe kerültek a régi iratok és fényképek, sok-sok új dolgot tudhattam meg a postások életéről, munkájáról, akiknek „zöld vér” folyik az ereikben. Az információ áramlása, eljutásának módja ugyan változik, és ehhez a változáshoz alkalmazkodni kell, de szeretnénk, ha a „A posta örök…” szlogen időtálló lenne, hisz egy ilyen kistelepülésen a postás nemcsak a levelet hozza, hanem a jó szót is, a kedvetlennek a kedvet, a barátságtalannak a barátságot! – zárta gondolatait  Sziromi Katalin a kiállítás megnyitóján.

Az állandó kiállítás bejelentkezést követően a Széchy Tamás Emlékházban megtekinthető. Bejelentkezni a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtárban lehet, a 06 66/268-159-es telefonszámon.

Galéria

További programok »

FEL