Pollenhelyzet - már tüneteket okozhat a parlagfű virágpora

2022. augusztus 3. 13:14 | behir.hu

Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy a következő napokban várhatóan fokozódni fog a pollenterhelés, és a gyomnövény virágporára érzékenyek már a Dunántúl déli területei mellett az Alföldön is gyenge, szénanáthás tüneteket tapasztalhatnak.

 A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, a tüsszögés, az orr- és szemviszketés, a könnyezés, a fáradékonyság - írták a közleményben. Javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása és a tünetek erősségének mérséklése érdekében egyaránt.

Hozzátették, hogy a parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) napi és órás térképes előrejelzése ebben az évben is segítséget nyújt az allergiásoknak, akik a szezon alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére. Az NNK továbbá tájékoztató anyagokkal hívja fel a figyelmet a tünetek mérséklésének lehetőségeire, a parlagfűvel kapcsolatos tévhitek eloszlatására, a pollenekkel és az allergiával kapcsolatos ismeretekre.

Kitértek arra, hogy a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megfigyelései szerint. A Dunántúlon jellemzően fejlettebbek, míg a legszárazabb térségekben még az 1 méteres magasságot sem érik el a növények. Rendszeres kaszálásuk továbbra is fontos, mivel ezzel csökkenteni lehet a levegőben a parlagfű virágporának mennyiségét - áll a közleményben.

Forrás: MTI

 

 

További programok »

FEL