Piacra dobták a PIACC-ot

2016. május 17. 05:50 | Fekete Kata

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies , azaz Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Program) egy olyan átfogó nemzetközi kutatás, amely a felnőtt lakosság különféle, a mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit méri. Célja, hogy képet kapjanak arról, hogy az oktatás és szakképzés során elsajátított tudás és képességek hogyan használhatók a munkában és a hétköznapi életben. A felmérés a 16 és 65 év közötti felnőtt lakosság munkavégzés és hétköznapi tevékenységek során használt készségeit és kompetenciáit, valamint ezek oktatásban és foglalkoztatásban való hasznosulását vizsgálja.  A projekt előkészítése egy 1500 fős mintán elvégzett tereppróbával indult, amely 2016 júliusában ér véget. A 6000 emberen végzett főmérés 2017 tavaszán kezdődik, az első eredmények pedig 2019-ben várhatóak - tájékoztatta portálunkat a Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH Szegedi főosztályának főosztályvezetője.

Hogyan zajlik a felmérés?

A felmérés során kérdezőbiztosok keresik fel a mintában résztvevőket. Az interjú első fele egy általános demográfiai jellemzőkkel, tanulmányokkal, munkatapasztalattal, szociális jellemzőkkel, valamint számítógép-használattal kapcsolatos kérdőív megválaszolásából áll. A felmérés másik részében megoldandó feladatok a mindennapi élet során előforduló problémákat modellezik. A feladatokat a válaszadók számítógépen vagy papíron oldják meg. A felmérés körülbelül másfél órát vesz igénybe. A PIAAC méréshez tudományosan megalapozott statisztikai módszerekkel, véletlenszerűen választják ki azokat a személyeket, akik az ország lakosságát reprezentálják. A felmérésben részt vevők személyét nem lehet azonosítani, a megadott információkat pedig kizárólag statisztikai és kutatási célokra használják fel

A PIAAC felmérésről az alábbi elérhetőségeken tájékozódhat: piaac.nive.hu Telefonszám: 06 80/200-766 (díjmentesen hívható zöld szám)

FEL