Paraszti családok egykori játékai tekinthetők meg a szarvasi múzeumban

2023. február 12. 12:17 | Hidvégi Dávid

Újra megcsodálhatók azok a bababútorok és gyermekjátékok a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom állandó néprajzi kiállításában, melyeket utoljára tíz éve láthattak az érdeklődők a „Nyitva van az aranykapu” című időszaki tárlat részeként. A századfordulón a paraszti családok gyermekeinél csak ilyen játékokat lehetett látni.

A Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumba látogatók az élettér kiállításon bepillantást nyerhetnek a paraszti kultúrába a 18. századtól kezdődően, kiemelten Szarvas mindennapi életébe. Megismerhetik az emberélet fordulóihoz, a születéshez, a házassághoz és a halálhoz kapcsolódó szokásokat, hagyományokat a 19-20. századi tárgyak bemutatásával. A teremben egy átlátszó plexifalon keresztül megtekinthetnek egy régi fényképekből készült animált videót. Továbbá a kiállítás része egy korabeli babakocsi és egy sárhajó is.

Ebben a teremben kaptak helyet, azok a bababútorok és gyermekjátékok, amelyeket 2013 óta nem láthatott a nagyközönség. Az intézmény néprajzos muzeológusa elmondta: a falusi gyermekek legtöbbször maguknak készítették a játékokat, amely nagyon sokszor a család otthoni tevékenységeit utánozta. Balogh Tünde hozzátette, a századforduló idején a parasztgyerekek kezében csak elvétve lehetett látni gyári eredetű játékokat, de később a polgári társadalom játékai is megjelentek náluk. Kiemelte: az eladásra termelő, paraszti eredetű játékgyártás nem volt jellemző hazánkban.

A tárlat a hét bármely napján megtekinthető.

További programok »

FEL