Palack nélkül - Ezúttal az Everestet veszi célba Suhajda Szilárd

2023. március 9. 20:48 | behir.hu

Suhajda Szilárd expedíciós hegymászó csütörtökön hivatalosan is bejelentette közösségi oldalán, hogy hamarosan a Föld legmagasabb pontjára indul.

– Örömmel jelentem, hogy hamarosan kezdetét veszi a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében, idén tavasszal, megkísérlem elérni Földünk legmagasabb pontját, az eddigi stílust képviselve, "tiszta mászással" – mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül! – írta meg közösségi oldalán a békéscsabai származású Suhajda Szilárd.

Mint írta, a 8848 méteres a Mount Everestet palack nélkül először Reinhold Messner és Peter Habeler mászta meg, amelyet 1978-ig a szakma is lehetetlennek tartott.

– Az elmúlt 45 évben, világviszonylatban 200 hegymászó ért fel ugyanígy, ami a sikeres megmászások alig 2 százaléka! Ennél is kisebb arány, aki önálló mászóként – teherhordók vagy csapat nélkül – tette mindezt. Magyar állampolgár még nem járt az Everest csúcsán oxigénpalack nélkül – fogalmazta Suhajda Szilárd.

Suhajda Szilárd február végén a 7.Tv Aktuális magazinjában is beszélt terveiről és a soron következő expedícióról.


– Hosszútávú célkitűzésem, a The Big Five sorozatként ismert hegymászó feladat: elérni Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát, "tisztán", oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként teljesítve a kihívást. A technikailag legnehezebbnek tartott K2 (8611m) és a Lhoce (8516m) már sikerült – írta meg közösségi oldalán.

 

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL