Ovádi Péter: Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt!

2023. december 10. 13:50 | behir.hu

A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztoarra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények. Meglátása szerint tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent.

Az impulzus alapú állatvásárlás gyakran ahhoz vezet, hogy az új állattartók nem tudják megfelelően ellátni az állatok igényeit. Ezt hangsúlyozza  Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. Úgy véli, ez számos esetben az állatok elhanyagolásához, szükségtelen szenvedéséhez vagy állatmenhelyre leadásához vezet. Ez elkerülhető lenne az alaposan átgondolt és felelős döntés meghozatalával – hangsúlyozta a kormánybiztos.

 

Az alábbi alternatívákat érdemes megfontolni karácsonyi ajándékozáskor Ovádi Péter szerint

 

1. Adományozzon civil állatvédő szervezeteknek vagy önkénteskedjen az állatmenhelyen!

Támogassa azokat a civil állatvédő szervezeteket, melyek gazdátlan állatok gondozásával foglalkoznak. Az adományozás vagy az önkénteskedés alkalmával betekinthetnek az ott élő állatok életébe.

 

2. Ajándékozzon örökbefogadási lehetőséget!

Számos állatmenhely lehetővé teszi, hogy virtuálisan örökbe fogadjon egy állatot, támogatva ezzel gondozását, anélkül, hogy otthonába vinné.

 

3. Ajándékozzon könyveket és hívja fel a figyelmet a Gazdijogsira!

Ajándékozzon könyveket vagy tananyagokat, melyek az állatok gondozásáról szólnak, segítve ezzel az állatok iránti tudatosság növelését. Az online ingyenesen elérhető Gazdijogsi program felkészíti a leendő állattartókat a felelős döntés meghozatalára.

 

4. Várjon az ajándékozással és hozzon felelős döntést az ajándékozottal!

Ha valóban szeretnénk állatot ajándékozni, várjunk az ünnep utáni időszakig, és döntsünk felelősen, figyelembe véve az állat igényeit és a leendő állattartó életkörülményeit. Ovádi Péter azt is hangsúlyozza: gondoljuk át az élő állatok ajándékozásának következményeit, és válasszunk más meglepetést, hogy mindenki számára boldog és békés legyen az ünnep.

 

Forrás: Magyar Állatvédelem

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL