Bővül a kórházi ágyak kapacitása Orosházán, készülnek a fertőzöttek fogadására

2020. október 27. 11:20 | behir

Mintegy hatszázhatvan ággyal bővült a kapacitás a koronavírusos betegek ellátásában a váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi kórházak bevonásával. Mindeközben az Orosházi Kórház arról tájékoztatott, hogy az ellátás zavartalan.

A koronavírus járvány elleni védekezésbe frissen bevont kórházaknak – első körben – az ágyak mintegy húsz százalékát fel kell szabadítaniuk a Covid-gyanús páciensek részére. Ez Orosháza esetében további 200 férőhelyet jelent. Az emberi erőforrások miniszterének október 23-i rendelete az Orosházi Kórházat – több másik intézménnyel együtt – harmadhelyi ellátóhellyé jelölte ki.

– Az Orosházi Kórház csak abban az esetben fogad súlyos és középsúlyos, igazolt koronavírusos betegeket, ha a sorrendben előttünk lévő kórházak kapacitása megtelik. Az emberi erőforrások miniszterének utasítása alapján intézményünket harmadhelyi felelős kórházzá jelölték ki, így megkezdődött a felkészülés a fertőzött betegek fogadására – olvasható az Orosházi Kórház közleményében. Mint írják, a krónikus osztály betegeit a főépületbe helyezik át, így az esetlegesen beérkező koronavírusos betegek a többi pácienstől teljesen elkülönítve gyógyulhatnak. A kijelölés nem veszélyezteti a betegellátást, jelenleg műtétek nem maradnak el, a kórház minden beteget ellát.

– A Dél-Alföldön legelőször az elsőhelyi kijelölt kórházakba – Kiskunhalasi Semmelweis Kórház; Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Deszk; Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja, Szeged – szállítják a mentők a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt koronavírusos, valamint gyanús betegeket – írta a behir.hu megkeresésére az intézmény.

Ezen kórházak megtelése után a másodhelyi ellátóhelyek következnek, így régiónkban a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán. A gyulai kórházat teljes kapacitás esetén a Dél-Alföldi régióban a harmadhelyi felelős kórházak követik, ezek sorrendje a következő:

  1.   Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, Kecskemét
  2.   Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórháza, Békéscsaba
  3.   Bajai Szent Rókus Kórház
  4.   Orosházi Kórház

– Az Orosházi Kórházban a járvány első hullámában meghozott rendelkezések – kötelező maszkviselés, fertőtlenítés, távolságtartás – továbbra is érvényben vannak. Ezeken felül továbbra is rendelkezésre áll a 6 konténerből kialakított elővizsgáló (pre triage), ahol már a kórház épületébe lépés előtt megtörténik a COVID gyanús esetek kiszűrése, és amennyiben fertőzött beteg érkezik a kórházba, a szintén tavasszal kialakított, a betegutaktól elválasztott légúti SBO részlegen történik a fertőzött beteg előzetes vizsgálata és ellátása – áll a kórház közleményében.

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL