Önkormányzati épületek fejlesztése Dévaványán

2022. augusztus 12. 12:13 | behir

Dévaványa Önkormányzata nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázaton, 149,26 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból. A projekt, a 2021-2027 Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A program célja olyan dévaványai önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítése, amelyek több mint 15 éve nem vagy csak részben estek át energetikai felújításon, illetve még szükséges további fejlesztésük. A projekt fő helyszíne polgármesteri hivatal lesz, továbbá még 100% önkormányzati tulajdonban lévő épületek, amelyek az önkormányzat igazgatási, illetve kötelezően ellátandó feladatainak helyszínéül szolgál:

- Árpád u. 1. – Polgármesteri Hivatal;  

- Eötvös József u. 2. – Óvoda;  

- Hajós u. 24. – Óvoda;  

- Jéggyár utca 9 – Szolgálati lakások;  

- Kossuth L. u. 3. – Óvoda; 

- Könyves Kálmán u. 13. – Óvoda  

Közvetettc cél az épületek hatékonyabb energiahasználatának és megújuló  energiafelhasználásának növelése, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés.  

A szolgálati lakások esetében a fejlesztés homlokzat- és födém hőszigetelésével,  nyílászárócserével, új hőtermelő berendezésekkel, hőleadók korszerűsítésével, valamint 6 kW-os napelemes rendszer telepítésével valósul meg, melynek révén a CO2 kibocsátás 79 tonnával csökken . További cél az épület projektarányos akadálymentesítése.  Az érintett létesítmények: 

- Polgármesteri hivatal: 40 kW-os napelemes rendszer telepítése.  

- Eötvös József u. 2. – Óvoda: 6 kW-os napelemes rendszer telepítése 

- Hajós u. 24. – Óvoda: 2,5 kW-os napelemes rendszer telepítése.  

- Kossuth u. 3. – Óvoda: 10 kW-os napelemes rendszer telepítése.  

- Könyves Kálmán u. 13. – Óvoda: 5 kW-os napelemes rendszer telepítése.  

 

FEL