Ömlött az ammnónia Gyulán (frissítve)

A húsüzem száz méteres körzetében védőzónát jelöltek ki. Egy szociális otthon is van a közelben.

Ammónia szivárog egy húsüzemből vasárnap kora reggel Gyulán, a Kétegyházi úton.

A helyszínre a város hivatásos tűzoltói mellett Békéscsabáról, Orosházáról, Mezőkovácsházáról és Mezőberényből is érkeztek hivatásos tűzoltók, akik közös erővel, három vízsugárral dolgoznak a szabadba ömlő ammónia mentesítésén. A katasztrófavédelmi mobil labor mérései szerint a szél az ammóniát egy közeli szociális otthon irányába fújta, ezért az intézményben lakó ötvennégy embert ezért elzárkóztatták. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat az ammóniaszivárgás száz méteres körzetében védőzónát jelölt ki.

Szabó Tibor tűzoltó alezredes, a Békés megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője arról tájékoztatott: a gépészeti térben hibásodott meg egy hőszigetelt ammóniacső, abból szivárgott a gáz, ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy közvetlen életveszélyben sem a lakosság, sem az üzem dolgozói nem voltak, az üzem területéről pedig ammónia nem került ki. A szer egy elzárt helyen szivárgott, így a szakemberek nehezen fértek hozzá, nehezítette a helyzetet az is, hogy több szerelvény volt a helyiségben. A katasztrófavédelmi mobil labor legutóbbi mérései már csak az üzem területén mutattak ki rendkívül alacsony értéket. Az útlezárást feloldották, a csarnok szellőztetését megkezdték. Elsődleges információk szerint a szivárgást a vízben oldódott ammónia párolgása okozhatta.

Az ammónia vízben oldódó veszélyes anyag, egy kilogramm semlegesítéséhez 1000 liter víz szükséges. Az ammóniát egyébként az élelmiszeriparban például hűtéstechnikához használják.

Megosztás:

Címke: , ,