Olcsóbb lesz a tej, a tojás és a baromfi

Jelentős mértékű forgalmi adó csökkentésről döntött ma a parlament.

2017-től jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az éttermi szolgáltatások áfája 18 százalékra mérséklődik, valamint az óvodai ellátásra adható munkáltatói hozzájárulás is adómentes lesz. A parlament megszavazta a tavaszi-adócsomagot.

A nemzetgazdasági miniszter ma jelentette be, hogy a parlament elfogadta a kormány által előterjesztett forgalmi adó csökkentést. Hozzátette 2017-ben lényegesen kevesebbet fogunk adózni, mint 2016-ban. – Azt is mondhatom, hogy az elmúlt 10 év legnagyobb forgalmi adó csökkentését hajtottuk most végre, jelentős mértékben csökkeni fog a parlament döntése következtében a baromfihús, a tojás, a tej áfa mértéke, az eddigi 27%-ról 5%-os mértékre.

Azt is elmondta jövőre az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentését tervezik, 27%-ról 18%-ra és emellett az internetszolgáltatások áfája is 18%-ra mérséklődne.

Az óvodai ellátásra adható munkáltatói hozzájárulás is adómentes lesz jövőre, amivel további 1 milliárd forinttal marad több a kisgyermekes családoknál. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a szülő kisgyermeke bölcsődei vagy óvodai ellátásáért fizetendő díjról odaadja a munkáltató nevére szóló számlát a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg után sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak egy forint adót sem kell fizetnie – mondta el a szakminiszter.

 

Megosztás:

Címke: ,