Nyugdjemelés és egyszeri kiegészítés is várható novemberben

2023. szeptember 24. 14:10 | behir.hu

A nyugdíjemelés pontos mértékéről szeptember végén dönt a kormány, és október elején jelenik meg az erről szóló rendelet, majd a novemberi nyugdíjak érkeznek már emelt összegben. Mivel ez egy január 1-jétől visszamenőleges kiegészítő korrekció, ezért egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

– A KSH adatai és a kormány becslése alapján 3,6 százalékos nyugdíjemelésre lehet számítani – mondta az InfoRádióban Farkas András

A nyugdíjszakértő szerint feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben. Az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet. A nyugdíjtörvény szerint  magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést. 

– Ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy 3,6 százalékos emelésre lesz szükség – magyarázta a szakértő.

Farkas András szerint a kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is, mert egy százalékpontnyi plusz emelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül. Kiszámolta: ha valóban 3,6 százalékos lesz az emelés, akkor a 208 500 forintos átlagnyugdíj felmehet 216 ezer forintra, és mellé egy összegben a jogosultak megkapnak egy 82 ezer forintos kiegészítést, ami az előző tíz hónapra meg a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.

További programok »

FEL