Nőtt a várható élettartam Európában

2018. szeptember 23. 18:32 | behir

Az egészségtudatosság növekedése és egészségügyi technikák fejlődése magyarázza, hogy Magyarországon és Európában is nőtt a lakosság várható élettartalma, mivel rengeteg olyan betegség vált kezelhetővé, amely évtizedekkel ezelőtt még nem volt az – hangzott el a Kossuth Rádióban.

Boros Julianna, a KSH tudományos munkatársa a magyarországi helyzetről elmondta, hogy a javulás ellenére nem túl rózsás a helyzet. A négy vezető haláloknak Magyarországon a keringési, a daganatos, az emésztőrendszer, valamint a légzőrendszer betegségei számítanak – hangzott el az adásban. Az elmúlt évtizedekben mind a négy területen volt javulás, ugyanakkor ez kismértékű csökkenéshez vezetett a halálozási statisztikákban, míg európai összehasonításban a különbség növekedett – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra is: Magyarországon nagyon magas az elhízottak aránya, különösen a férfiak körében.

A nagy kampányok, mint az emlőrák-, illetve a méhnyakrákszűrés nem értek célt, alacsony azok aránya, akik részt vesznek a szűréseken – hívta fel a figyelmet a szakértő. Hasonló a helyzet az influenza elleni védőoltásnál. A veszélyeztetett korosztályban, az idősek, valamint a krónikus betegek körében is alacsony az átoltottság.

 

 

Vezető halálok a dohányzás

A becslések szerint Magyarországon 2000-2014 között 340 ezer halálozás mögött a dohányzás húzódott.  A 2014-es adatok szerint a lakosság 27 százaléka dohányzik, a férfiak magasabb arányban, de életkor szerint is nagy az eltérés. Az idősebb korosztályban hatalmas különbség mutatható ki a férfiak javára, a fiatalabb korosztályoknál ez a különbség kisebb.

A fiataloknál is nagyon népszerű a dohányzás. A 18-34 év közötti férfiak 40 százaléka dohányzik, a nőknek a harmada. Az idősebb korosztályok esetén ez az arány kisebb, de az annak is köszönhető, hogy az idősebbek között sokan leszoktak, vagy a korai halálozás miatt már szerepelnek a statisztikában.

A nemdohányzók védelmét szolgáló intézkedések – mint a munkahelyi dohányzás tilalma – ellenére a felnőtt lakosság tizede volt kitéve passzív dohányzásnak – derült ki egy 2014-es európai uniós lakossági egészségfelmérésből.

 

 

Betegségektől mentes élethossz

A várható élettartam folyamatosan növekszik Magyarországon, valamint Európában is. Magyarországon a születéskor várható élettartam nők esetén 79, a férfiak esetében 72 év, de ez 4-6 évvel elmarad az európai átlagtól.

A KSH tudományos munkatársa elmondta, az európai adatok jelentős eltéréseket mutatnak régióktól függően. A skandináv országokban a legmagasabb a születéskor várható élettartam, valamint az egészségesen várható élettartam, a skála másik oldalán két balti állam, Észtország és Lettország szerepel.

Nem csak az számít azonban, hogy hány évig élünk, hanem, hogy azt milyen minőségben éljük meg – fogalmazott Boros Julianna.

Erre készült egy mutató is, az egészségesen várható élettartam, amely azt mutatja, hogy a megélt élettartamból mennyit élünk betegségektől mentesen. A két nem közti különbség hasonló különbséget mutat: férfiak esetében a egészségesen várható élettartam 52, a nőknél 60 év.

További programok »

Itthon

Megfeleltek a likőrök a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként – közölte a tárca az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata. A közleményben kiemelték: az üvegen, címkén található tájékoztatás és jelölések, az italok cukor- és alkoholtartalma e termékek mindegyikénél megfelelt az előírásoknak.
06:11
FEL