Nőtt a háztartások és a vállalatok hitel- és betétállománya is júniusban

2018. augusztus 2. 06:49 | behir

Mind a háztartások, mind a vállalatok hitel- és betétállománya nőtt júniusban a szezonálisan igazított adatok szerint, csak a tranzakciókat figyelembe véve - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A jegybank közleménye szerint a háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 39,1 milliárd forinttal, szezonális igazítás nélkül 49,3 milliárd forinttal emelkedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 47,8 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 1,5 milliárd forinttal nőtt.

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 87,9 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 170,6 milliárd forintos növekedést mutatott júniusban. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 198,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében pedig 28,1 milliárd forintos nettó betétkivonás történt júniusban.

A vállalatok hitelállománya - csak a tranzakciókat figyelembe véve - szezonálisan igazítva 102,6 milliárd forinttal, a szezonális hatások kiszűrése nélkül pedig 79,1 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 47,7 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 31,5 milliárd forinttal emelkedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakcióból eredően 10,7 milliárd forinttal csökkent.

A vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - a szezonálisan igazított adatok szerint 155,4 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 90,1 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 123,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében pedig 33,5 milliárd forintos nettó betétkivonás történt.

A külföldi kötelezettségek állománya 2018 júniusában a hitelintézetek mérlegfőösszegének 14,7 százalékát tette ki.

Forrás: MTI

 

További programok »

Gazdaság

Besesek Botond: Az adórendszernek versenyképesnek és egyszerűnek kell lennie

Fontos a magyar adórendszer versenyképességének megőrzése – hangzott el a 2020-as békéscsabai gazdasági évnyitón. A rendezvényt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte, amelyen a Békés Megyei Kormányhivatal mellett a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámigazgatóság is képviseltette magát.
2020. február 25. 17:39
FEL