Nézzük meg, mivel mosunk!

2016. május 19. 04:14 | Fekete Kata

A mosóporok, tisztítószerek és kozmetikumok kapcsán állandó vita tárgyát képezi, hogy az összetevők között található, veszélyesnek kikiáltott anyagok valóban azok-e, illetve ha igen, mekkora mennyiségben.

Az egészséges életmód elkötelezett híveit nem érdekli a mennyiség, mások viszont az európai uniós szabályokat emlegetik, melyek megengedik ugyan allergén adalékanyagok használatát, azt azonban szigorúan szabályozzák, hogy milyen arányban lehetnek jelen az egyes termékekben. Hogy kinek van igaza, talán eldönthetetlen, azt azonban nem árt tudni, hogy milyen anyagokról is van szó. A Life.hu. Az adalékanyagok közül ezúttal az SLS-t és társait vettük górcső alá.

A Sodium Lauryl Sulfate olyan úgynevezett felületaktív anyag, amely többek között habot képez, és amelyet éppen ezen tulajdonsága miatt számos tisztítószer és kozmetikai termék tartalmaz. Majdnem minden samponban megtalálható, de összetevője sok fehérítőszernek, hajfestéknek, hajszőkítőnek, fogkrémnek, tusfürdőnek, szappannak és mosószernek.

Habár az SLS alapanyagát a kókuszdióból vonják ki, a kész kemikália egyáltalán nem természetes anyag - sőt, az amerikai környezetvédelmi munkacsoport besorolása alapján egy mérsékelten veszélyes denaturáló, felületaktív tisztítószer, emulgálószer és habosító. 
A Sodium Lauryl Sulfate-hoz hasonló a Sodium Laureth Sulfate, röviden SLES, amely sokkal jobban habzik, mint az SLS, miközben a szakemberek szerint kevésbé irritáló az emberi szervezet számára.

Ha ezeket találod az összetevők között, az mind az SLS-t vagy az SLES-t jelenti:

Sodium Dodecyl Sulfate
Sulfuric Acid, Monododecyl Ester, Sodium Salt
Sodium Salt Sulfuric Acid
Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid
A13-00356
Akyposal SDS
Aquarex ME
Aquarex Methyl

További programok »

FEL