Nemcsak lakattal őrizhetjük a biciklit

BikeSafe: a tulajdonos feltöltheti a kerékpárja adatait egy rendszerbe.

Évente mintegy tízezer biciklit lopnak el hazánkban. Néhány előkerül közülük, de bejelentés híján a rendőrök sem tudják, ki a tulajdonos. A bringák másik részét más megyében vagy éppen az interneten értékesítik. Ennek vethet véget a BikeSafe szolgáltatás, amelyet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a napokban mutatott be Gyulán. 

A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost.

 Az adatbázist működtető alapítvány figyelemmel kíséri az internetes hirdető oldalakat is. Amennyiben olyan kerékpárt kínálnak eladásra, amely valószínűleg lopott, értesítik a rendőrséget.

 A www.bikesafe.hu oldalon egy regisztrációt követően bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket. A szolgáltatás működéséről Békésen, Békéscsabán, Gyulán, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason, Szeghalmon és Orosházán a rendőrkapitányságokon is kérhető tájékoztatás. A regisztráció ára 300 forint.

Megosztás:

Címke: , , , ,