Nem megy Amerikába a Jókai színház társulata

2020. március 11. 10:13 | Papp Ádám Sándor

Elhalasztotta tíznapos amerikai turnéját a Békéscsabai Jókai Színház.

A Békéscsabai Jókai Színház az elmúlt évek során számos alkalommal szerepelt külföldi fesztiválokon, több európai országban is járt, ahol leginkább a határon túli magyarságnak nyújtott sokszínű előadó-művészeti élményt. Seregi Zoltán igazgató közölte, hogy a mindennapi művészeti feladatai mellett elkötelezte magát a külföldön élő magyarok nemzeti érzését erősítő programok lebonyolítása mellett is. Hangsúlyozta, hogy ezen alkalmak során tapasztalhatjuk meg leginkább a magyar nyelv közösségépítő, összekötő erejét, a magyar kulturális hagyományok gazdagságának határainkon kívül élő magyarságra tett társadalmi hatását.

 

 

A Békéscsabai Jókai Színház a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó előadássorozatot szervezett a diaszpórában élő magyarságnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Jókai színház művészei tíz napos vendégszereplésre utaztak volna az Amerikai Egyesült Államokba. Mint azt a szerda délelőtti sajtótájékoztatón az igazgató elmondta, a koronavírus miatti intézkedésekből kifolyólag elhalasztották az utazást. 

Kiemelte: jelenleg új időpontot nem tűztek ki az utazásra, de a pályázat határideje október 30-a, ezért vélhetően augusztus 20-án, vagy október 23-án szerepel az Egyesült Államokban a társulat. Hozzátette: a szereplés elhalasztása volt a legbölcsebb döntés a korona vírus okozta jelenlegi helyzetben, hiszen nem kockáztathatták meg azt, hogy a visszautazást követően karanténba kerüljenek a színművészek. Seregi Zoltán továbbá ismertette, hogy a vírus miatt több óvintézkedést is bevezettek az intézményben. Több helyen helyeztek el tisztítószereket, kézfertőtlenítőket. A nézőtér az előadások előtt és után fertőtlenítve van és a háttérben is odafigyelnek a kellő higéniára. Mint mondta: a színház mindent megtesz a közönség és a színeszek biztonságáért. Hozzátette: jelenleg nem számolnak azzal, hogy bármely előadást el kellene halasztani. Az igazgató mindenkit biztatott arra, hogy továbbra is látogassa a színházat, amennyiben egészségesnek érzi magát. Információink szerint „A vörös postakocsi” című előadás bemutatója a kitűzött időpontban, március 13-án pénteken, 19 órától lesz megtartva.

 

 

 

Cikkünket hamarosan frissítjük!

 

További programok »

Kultúra

Lehet, hogy Olaf Scholz nyitja meg Scholtz Endre kiállítását Berlinben?

Scholtz Endre, a békéscsabai festőművész szerint nem kizárt, hogy Németország alkancellárja, Berlin korábbi polgármestere, Olaf Scholz a rokona. Ugyanis mindkettejük családfája valaha az észak-németországi területeken szökött szárba. Ráadásul Schol(t)zból kevés van a világon. (Pláne Endréből.)
10:08
FEL