Nem lesz magyar súlyemelő az olimpián

2024. június 23. 17:27 | behir.hu

Nem lesz magyar induló a súlyemelőknél a párizsi olimpián - derült ki a 122 nevet tartalmazó végleges ötkarikás rajtlistáról, amelyet a nemzetközi sportági szövetség (IWF) honlapján tett közzé.

A kvalifikációs folyamat zárultával elkészült és a különböző megkötéseket figyelembe vevő lajstromban a tíz - öt női és öt férfi - súlycsoport összesen 120 emelője mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) menekültcsapatának két versenyzője szerepel. A kategóriák mindegyikében alapvetően a tíz legeredményesebb szerzett kvótát, a két érintett magyar közül a békéscsabai Mitykó Veronika a plusz 81 kilósok között - a két, összevont felső kategória teljes rangsorában - végül a 20., az ólomsúlyú férfiaknál (plusz 102 kg) pedig a szegedi Nagy Péter a 23. lett az összetettben elért legjobb versenyeredménye alapján.

Mivel Magyarországnak nem járt szabadkártya, és az egyéb választhatósági szempontok szerint sem esett külön kedvező elbírálás alá, egyikőjük sem indulhat a francia fővárosban. Ez azt is jelenti, hogy - leszámítva az 1984-es, bojkottált Los Angeles-i olimpiát -1956 után rendeznek újra ötkarikás játékokat magyar súlyemelő nélkül. A legutóbbi három olimpián - a 2012-es londonin, a 2016-os rióin és a 2021-es tokióin - egyedül Nagy Péter képviselte a magyar súlyemelés.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL