Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

2020. február 27. 11:31 | behir

Ösztönözné az osztatlan közös földtulajdon felszámolását az agrártárca.

A most meghirdetett földvásárlási program fő célja az osztatlan közös földtulajdonok számának csökkentése - mondta Nagy János, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

A helyettes államtitkár közölte: a márciusban induló programban összesen 13 ezer darab, három hektár alatti ingatlan állami tulajdonrészét hirdetik meg eladásra, főként olyanokat, amelyek osztatlan közös tulajdonban vannak. Az ingatlanok átlagos mérete 0,8 hektár. A jövő héten 6540 darab, mintegy 5 ezer hektárnyi ingatlant hirdetnek meg. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az osztatlan közös tulajdon megszűntetése régi adósság, ami ma Magyarországon 2,4 millió hektár termőföldet érint. Miközben mintegy 100 ezer regisztrált földműves van az országban, addig az osztatlan közös földtulajdonnal rendelkezők száma 3-3,5 millió.

A behir.hu-nak Bozsár Tamás gazdálkodó elmondta, hogy hosszú évek óta foglalkozik termeléssel. Leginkább a kalászosokra szakosodott, jelenleg 70 hektáron termel őszi búzát, árpát és repcét. Az Agrárminisztérium mostani akciójához kapcsolódóan elmondta, hogy amennyiben kedvezőek lesznek az értékesítési feltételek szívesen vásárol majd 3 hektárnál kisebb földeket Békés megyében. Véleménye szerint mindenki, aki hosszútávon gondolkodik a mezőgazdaságban annak fontos, hogy ha lehetősége van bővítse gazdasága méretét. Bozsár Tamás kiemelte, hogy az osztatlan közös tulajdon körüli probléma megoldását fontosnak tartja, hiszen legtöbbször az öröklések révén nagyon elaprózodnak a földterületek, ez pedig tisztázatlan körülményeket teremthet.

 

Galéria

 

Az ilyen állami földvagyon értékesítésén túl más intézkedéseken is dolgoznak az Agrárminisztériumban, amelyek segíthetik elsősorban a földet művelőknek, hogy egyszemélyes tulajdonosaivá válhassanak a földeknek - mondta a helyettes államtitkár. Ezek között említette olyan, akár már az idén megszülető jogszabályok megalkotását, amelyek lehetővé teszik az akár az 1800-as évekből származó földhivatali bejegyzések alapján jegyzett, de fel nem lelhető tulajdonosok törlését, illetve egyfajta kötelező megváltás intézményét, amelyben a közös tulajdon felszámolása pénzbeli megváltással történne.

 

MTI/behir.hu

 

Gazdaság

A háztartási munka már online is bejelenthető a NAV-nál

Új szolgáltatással bővült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű, webes alkalmazása, az ONYA. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás ezentúl a háztartási munkát végzők bejelentésére is alkalmas, amivel tovább egyszerűsödik a háztartási munka adminisztrációja is.
2021. január 27. 15:22
FEL