„Munkahelyen, főleg egy orvosi rendelőben tilos politikai kampányt folytatni”

2021. április 23. 13:06 | Such Tamás

„Az önkormányzat egészségügyi alapellátási intézménye első- és másodfokon is megnyerte a Mikóné Hirth Beáta momentumos politikus által indított munkaügyi pert” – fogalmazott péntek délelőtt Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a hivatal ovális termében.

Görgényi Ernő elmodta, „első fokon a Gyulai Törvényszék, majd másodfokon a Szegedi Ítélőtábla egyaránt megállapították, hogy az önkormányzati intézmény jogszerűen járt el, Mikóné Hirth Beáta azonban megsértett több törvényt és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének több pontját is”.

Hozzátette, a bíróságon kétséget kizáró módon bebizonyosodott, hogy Mikóné egészségügyi szakdolgozóként a munkahelyén – ami egy háziorvosi rendelő volt – szándékosan és folyamatosan politikai kampánytevékenységet folytatott a 2019. évi önkormányzati választások előtt.

„Munkahelyen, főleg egy orvosi rendelőben, egyértelműen tilos politikai kampányt folytatni – húzta alá. – Mikóné a férje, Mikó János érdekében kampányolt az orvosi rendelőben. Mikó János a Márki-Zay Péter-féle politikai szervezet színeiben, Galbács Mihállyal (Gyula korábbi alpolgármestere – S. T.) együtt indult képviselő-jelöltként a 2019-es önkormányzati választáson.”

 

Görgényi Ernő sajtótájékoztatót tart – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Görgényi Ernő – Fotó: behir.hu/Such TamásMegjegyezte, amikor az egészségügyi alapellátási intézmény vezetője tudomást szerzett arról, hogy Mikóné folyamatosan politikai kampányt folytat a háziorvosi rendelőben, rendkívüli felmentéssel megszüntette Mikóné közalkalmazotti jogviszonyát.

„Ezt követően Mikóné politikai üldözés áldozatának próbálta beállítani magát – folytatta –, azonban a bírósági ítéletek egyértelműen megállapították, hogy az intézményvezető teljesen jogszerű döntést hozott, amikor Mikóné közalkalmazotti jogviszonyát rendkívüli felmentéssel megszüntette.”

Elhangzott, hogy Mikóné a felmentését követően próbálta lejáratni Gyula városát; azt a hamis állítást akarta elhitetni, hogy a politikai véleménye miatt rúgták ki. Másfél év elteltével a jogerős bírói ítéletből egyértelmű, hogy Mikónét senki sem üldözte a véleménye miatt, ezzel szemben a bíróság szerint egyértelmű, hogy súlyosan megsértett több törvényt és az etikai kódexet.

„Mikóné törvényekbe és az etikai kódexbe ütköző politikai kampánytevékenységét fotók és tanúvallomások is egyértelműen bizonyították – fűzte hozzá. – A bíróság megállapította azt is, hogy Mikóné a háziorvosi rendelőben a betegeknek a férje politikai szórólapját osztogatta. A bíróság továbbá megállapította azt is, hogy Mikóné a férje politikai szórólapjait gemkapoccsal az átadásra előkészített vényekhez csatolta.”

Görgényi Ernő aláhúzta, tűrhetetlen, hogy azokat az embereket késztette politikai állásfoglalásra, akik gyógyulni, vagy a gyógyulás érdekében orvosi receptért mentek a rendelőbe.

 

Görgényi Ernő sajtótájékoztatóján – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Gyula

Negyven év után búcsúzik a levéltártól Erdész Ádám, illetve…

Több, mint negyven év után nyugdíjba vonult Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója. Jóllehet ezt nehéz elképzelni, hiszen ő a levéltár, vagy a levéltár ő maga. Bő két évtizedes ismeretségünkből kifolyólag tegeződünk.
2021. május 7. 11:13
FEL