Mitől lesz boldog az otthonunk? Egy kutatás megmondja

2020. június 21. 12:31 | behir

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mi tesz egy otthont boldog otthonná, és hogyan tehetünk többet azért, hogy egy boldog otthonban éljünk. Mekkora mértékben befolyásolják az otthonunkkal kapcsolatos érzéseink a teljes boldogságérzetünket? 

A Happiness Research Institute legújabb kutatásában több ezer embert kérdezett meg több mint 10 országban arról, hogy ők hogyan és hol élnek, illetve hogyan éreznek aziránt a hely iránt, amit az otthonuknak hívnak – írja a Mindset Pszichológia szakportál. Ezenkívül a kutatók kb. 300 közösségi médiában megjelent posztot is elemeztek, melyek a #happyhome („boldog otthon”) hashtaget tartalmazták, hogy lássák, hogyan fejezik ki az emberek az érzéseiket az otthonukkal kapcsolatban, mi teszi őket boldoggá vagy frusztrálttá otthonukat illetően.

A kutatás apropója az volt, hogy eddig nem igazán kutatták, hogyan érezzük magunkat az otthonunkban, hogyan hat mindez általános jóllétünkre. Az eredmények azt mutatják, fontosabb szerepük van otthonunkkal kapcsolatos érzéseinknek a boldogságunk szempontjából, mint azt korábban gondoltuk.

 

Boldog otthon=boldog élet

Azoknak az embereknek a 73%-a, akik otthonukkal kapcsolatban pozitív érzelmeket élnek át, általánosságban véve is boldog életről számolnak be. Mélyebbre ásva, a teljes boldogságunk 15%-át befolyásolja a boldog otthon. Ez 1%-kal több, mint amennyire a fizikai egészségünk (14%), és nem sokkal kevesebb, mint amennyire a mentális egészségünk (17%) kihatással van a jóllétünkre. Ráadásul az, hogy mennyire érzünk pozitívan az otthonunkkal kapcsolatban, majdnem háromszor meghatározóbb, mint a jövedelmünk (6%).

Az, ahogyan otthon érezzük magunkat, számos más érzelemmel is összeköttetésben áll, például a biztonságérzettel, a kontrollérzettel és az önmagunkkal való időtöltéssel (énidővel) is.

 

A hely, ahová tartozunk

Boldognak lenni az otthonunkkal kapcsolatban azonban nem csupán azt jelenti, hogy van fűtés, megfelelő világítás és tágas helyiségek. Ennél sokkal összetettebb a kérdés. A lakásunk szimbolizálja a valahova tartozás érzését, illetve a saját magunkkal való összhang megteremtését is.

A kutatásban öt fő érzelmet azonosítottak be a kutatók, melyek meghatározzák a boldogságunkat azzal a hellyel kapcsolatban, ahol álomra hajtjuk a fejünket nap mint nap. Ezek a büszkeség, a kényelem, az identitás kifejezésének lehetősége, a biztonság és a kontroll.

A büszkeség mutatkozott a legfontosabb megtapasztalt érzelemnek ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat otthonunkban. A büszkeség összefüggésben áll azzal, hogy mennyi időt és energiát vagyunk hajlandóak belefektetni egy olyan otthon kialakításába, mely megfelel igényeinknek és preferenciáinknak. A kényelem arra utal, hogy otthon egy nyugodt környezet vár ránk, ahol lazíthatunk. Az otthonunk egy kifejezési forma, ahol megjelenhetnek személyes preferenciáink a személyes emlékektől a designer darabokig, melyek kifejezik személyiségünket. A biztonság arra utal, hogy nem érezzük magunkat fenyegetve ott, ahol élünk. Ide tartozik például a megbízható környék és az erős tetőzet, mely kiállja a viharok próbáját. A kontroll pedig azt jelenti, hogy a mi kezünkben vannak a döntések, azaz például hogy mikor újítunk fel, hogy melyik helységben milyen színű lesz a fal, vagy hogy hogyan rendezzük be a helyiségeket.

Sokan úgy vélik, hogy egy saját lakás birtoklása maga az álom. Azonban az adaptálható otthont sokkal előrébb helyezkedik el a fontossági listán, azaz bérlőként is lehet boldog otthonunk, amennyiben azt a magunk képére tudjuk formálni. A korábbi kutatások szerint amiatt lehetnek boldogabbak a saját otthonnal rendelkező emberek, mert anyagilag függetlenek, azonban ez így nem teljesen igaz: nekik is lehetnek hiteleik, adósságaik, pénzügyi nehézségeik, tehát a kép árnyaltabb, mint azt elsőre gondolnánk.

 

Minél közelebb a természet, annál boldogabbak vagyunk

A populáció 55%-a jelenleg városokban él, és ez a szám csak egyre növekszik. A városokban azonban nagyobb a stressz mértéke, és az általános mentális jóllétünk is rosszabb. Bár van, aki egy pörgősebb környezetben érzi jól magát, és van, aki igényli a csendet és a nyugalmat, a zöld környezet közelsége univerzális fontosságú.

Miért is vágyunk annyira a természetre? Ennek okát az evolúcióban kell keresni, ugyanis több százezer éve a természethez adaptálódva élünk, a nagyvárosi élet pedig mindösszesen 100-150 éves múlttal rendelkezik. A természetben nyugodtnak érezhetjük magunkat, míg egy nagyvárosban a sok inger miatt gyakran élhetünk át stresszt.

Mivel társas lények vagyunk, elkerülhetetlen, hogy összehasonlítsuk magunkat másokkal, azaz jelen esetben a körülöttünk élőkkel. Gyakran összehasonlítási alapként szolgál mások lakásának mérete, hogy kikkel és hányan lakunk egy lakásban és hogy az egy saját lakás-e vagy sem, illetve hogy milyen típusú a lakhelyünk (lakás vagy ház). Az összehasonlítás eredménye hatással van szubjektív boldogságészlelésünkre.

A zöld környezet nyugodtabbá tesz minket és növeli az otthonunkkal kapcsolatos elégedettségünket, boldogságunkat.
A közösségi emberek boldogabbak otthonaikkal kapcsolatban. Továbbá ha úgy érezzük, szívesen élnénk jelenlegi otthonunkban még éveken át, akkor valószínűleg elégedettek vagyunk vele. Amennyiben azonban a letelepedés összefügg az otthonunkkal kapcsolatos boldogsággal, adódik a kérdés: minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb eséllyel élünk boldog otthonban? Nos, jelen kutatásban ez a feltevés igazolást nyert.

Emellett a kutatás arra is rávilágított, hogy azok az emberek, akik gyakran fogadnak vendégeket otthonaikban, többször élik át a büszkeség érzését, mely – emlékezzünk vissza – az egyik legfontosabb előrejelzője az otthonunkkal kapcsolatosan érzett boldogságunknak.

 
Mit tehetünk, hogy boldogabb hellyé tegyük otthonainkat?

Rendezzük újra a teret! Az otthonunkkal kapcsolatos boldogságunk egyik meghatározó tényezője, hogy mennyire érezzük tágasnak a teret. A kutatás is rávilágít, hogy nem a méret a lényeg, azaz kisebb helységeket is be lehet úgy rendezni, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot. Otthonunk folyamatos fejlesztése, alakítgatása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy büszkék legyünk arra, ahol élünk.

Hívjuk át a barátainkat! Boldogabbnak érezhetjük otthonunkat, ha azt másoknak is megmutathatjuk és a közös élmények még személyesebbé teszik a lakásunkat.

Tegyük zöldebbé otthonunkat! Még ha nem is egy olyan helyen élünk, ahol közvetlenül kimehetünk a kertbe vagy a közeli parkba, igyekezzünk minél több növényt elhelyezni a lakásunkban, mert ez nyugtató hatással lesz ránk és növeli a boldogságérzetünket.

Tegyük személyessé otthonunkat! Legyen szó saját vagy bérelt otthonról, találjuk meg a módját annak, hogy azt személyessé tehessük. Az otthonunk az önkifejezés eszköze is, általa megmutathatjuk, kik vagyunk valójában. Legyen szó személyes képekről, emlékekről, utazásokról hozott szuvenírekről, pozitív érzésekkel tölt el minket, ha a saját stílusunkra szabhatjuk azt a helyet, ahol élünk.

További programok »

FEL