Mitől függ a nyugdíj összege?

2020. november 16. 09:42 | behir

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani.

A nyugdíj mértékét a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött idő, a nyugdíjtörvény szerint beszámítható időszakok alapján határozzák meg. Az öregségi nyugdíj összegét elsődlegesen az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért keresetek, jövedelmek havi átlaga alapján kell megállapítani.

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetet úgy kell meghatározni, hogy az egyes naptári években elért bruttó kereseteket, jövedelmeket naptári évenként csökkenteni kell a járulékokkal, továbbá a személyi jövedelemadó képzett összegével. A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

Az így meghatározott kereset, jövedelem összegét el kell osztani az átlagszámítási időszak azon napjainak számával, amelyre a biztosítottnak keresete volt. A kapott napi átlagot meg kell szorozni 365-tel és el kell osztani 12-vel. Ha a havi átlagkereset 372.000 forintnál több, a 372.001 és 421.000 forint közötti átlagkeresetrész 90, 421.000 forint felett pedig 80 százalékát kell a nyugdíj megállapításánál figyelembe venni.

Így például, ha valaki 20 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 53 százaléka lesz. 30 év esetén 68, 40 év esetén pedig 80 százaléka az ellátás. Ez utóbbi 300.000 forintos havi átlagkereset esetén 240.000 forint nyugdíjra jogosít.

A nyugdíj összegére vonatkozó előzetes tájékozódást segítheti és Ügyfélkapu regisztráció nélkül is elérhető a nyugdíj-kalkulátor: https://kalkulator.onyf.hu/.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

FEL