Milliós kár és eredményes nyomozás

2016. január 10. 10:37 | behir.hu

166 darab mobiltelefont tulajdonított el egy gyulai raktárból az a három férfi, akik ellen vádemelést javasol a rendőrség. Segítőjüket is elfogták. Egyikük ellen a belga hatóság is adott ki elfogatóparancsot emberölés és más bűncselekmények miatt.

Gyulán 2014. augusztus 25-én 18 óra 15 perc és 2014. augusztus 26-án 7 óra közötti időben betörtek egy elektronikai cikkeket forgalmazó cég telephelyén lévő raktárban. Az akkor még ismeretlen tettesek a nyitva hagyott ablakon át bemásztak az épület mosdójába, majd kibontottak egy falat és 166 darab, különböző márkájú mobiltelefont tulajdonítottak el. A Gyulai Rendőrkapitányság lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelyet átvett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya. A minden részletre kiterjedő adatgyűjtés, valamint az információk folyamatos elemzése, értékelése eredményeként a nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható román állampolgárokat.

A rendőrség elrendelte a három férfi országos körözését és kezdeményezte a Békéscsabai Járásbíróságon az európai elfogatóparancs kiadását. Miután ez megtörtént, az egyik gyanúsítottat a román rendőrség munkatársai Romániában elfogták. A 35 éves M. Florin Claudiut, aki ellen közben a belga hatóságok is adtak ki elfogatóparancsot emberölés, súlyos testi sértés és fegyveres rablás miatt, a román hatóság átadta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A Bűnügyi Osztály a férfit őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását, amit a Békéscsabai Járási Ügyészség indítványára a Békéscsabai Járásbíróság elrendelt. Egyik társát, a 43 éves magyar-román kettős állampolgár C. Ioant 2015. július 21-én fogták el a rendőrök a méhkeréki közúti határátkelőhelyen. A lopás bűntett elkövetésével megalapozottan gyanúsítható harmadik férfit, a 33 éves szintén román állampolgárságú Sz. Róbertet 2015. szeptember 21-én Békéscsabán, a Gyulai úton fogták el a rendőrök. Jelenleg mindhárman előzetes letartóztatásban vannak.

A nyomozás során egy negyedik román állampolgárt is elfogtak és gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök. A rendelkezésre álló adatok alapján a 30 éves V. Kristian vette rá M. Florin Claudiut, C. Ioant és Sz. Róbertet arra, hogy törjenek be a raktárba és lopjanak onnan mobiltelefonokat. A gyanú szerint V. Kristian mutatta meg nekik, hogy hol található a raktár, hol vannak az épületen biztonsági kamerák és gondoskodott arról is, hogy az épület mosdójának ablaka nyitva maradjon.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást 2016. január 8-án lezárta és a büntetőeljárás iratait a négy román állampolgár ellen vádemelési javaslattal küldte el a Gyulai Járási Ügyészségre.

Forrás: police.hu

További programok »

FEL