Milliókat csaltak ki egy szabadkígyósi férfitól, akit érzelmileg manipuláltak

2024. február 22. 11:00 | behir.hu

Jelentős kárt okozó üzletszerűen, folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt egy 25 éves büntetett előéletű magyi (Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegye) férfi ellen, aki ismeretlen női társával egy szabadkígyósi férfitól közel 6.000.000.-Ft-ot csalt ki.

A szabadkígyósi férfi 2021. június elején egy internetes társkereső oldalon ismerkedett meg egy ismeretlen személyazonosságú nővel, aki a terhelt bűntársa volt. Az ismeretlen nő és a terhelt szándékegységben jártak el a bűncselekmény megvalósítása során, céljuk az volt, hogy a sértettől, őt tévedésbe ejtve, csalárd módon pénzt szerezzenek. A sértett és az ismeretlen nő személyesen nem találkoztak, csak üzenetek formájában tartották a kapcsolatot 2021 júniusa és októbere között, egymásnak intim képeket is küldtek, illetőleg számos alkalommal telefonon beszéltek egymással. Az ismeretlen nő több alkalommal, a visszafizetés szándéka nélkül különböző összegek utalására kérte meg sértettet, akinek csalárd módon többek között azt állította, miszerint a pénzre azért van szüksége, mert Németországba menne dolgozni vagy nincs mit ennie, vagy beteg a gyermeke, akiről később valótlanul azt állította, miszerint meghalt és a temetését kell intéznie, illetőleg albérletet kell fizetnie.

A nő azzal az ürüggyel is pénzt csalt ki a sértettől, miszerint elromlott a telefonja, és ha nem vesz másikat, akkor megszakad a sértettel a kapcsolata, mert nem tudnak beszélni, ezért a sértett a kért összeget elutalta. Azzal a valótlan indokkal is kért pénzt a nő a sértettől, mert letartóztatták, és azt állította, börtönbe kerül, ha a tartozásait nem téríti meg. Annak érdekében, hogy a sértett tévedésbe ejtése eredményes legyen, a nő megadott a sértettnek egy telefonszámot, amelyen egy rendőrként bemutatkozó személy megerősítette a nő által elmondottakat, és azt állította a sértettnek, miszerint őt is előállíthatják vagy körözési parancsot adhatnak ki ellene, ha a nő tartozása nem kerül kiegyenlítésre.

A megtévesztett, és az ismeretlen nő iránt érzelmeket tápláló sértett a nő kérésére a terhelt testvérének, illetőleg a terhelt élettársának a bankszámlájára több mint 30 részletben összesen 5.740.000.-Ft-ot utalt át.  A számlatulajdonosok nem tudtak arról, hogy a számlájukra érkezett összegekhez a terhelt bűncselekmény elkövetése útján jutott. A sértett által átutalt összegeket a terhelt vette fel a bankszámlákról. A terhelt és ismeretlen bűntársa – akiknek szándékuk, de anyagi lehetőségük sem volt a pénz visszafizetésére – csalárd magatartásukkal összesen 5.740.000.-Ft kárt okoztak a sértettnek, amely jelenleg is megtérítetlenül fennáll.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

 

További programok »

Itthon

FEL