Miért drágább az e-könyv?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy elektronikus formában letölthető könyveket a forgalmazók drágábban kínálnak, mint azok nyomtatott változatait. A válasz a csalódott vevők panaszaira: a kétféle kiadvány önköltsége között nincs akkora különbség, mint gondolnánk.

Legutóbb az okozott például feltűnést a német könyvpiacon, hogy a Harvard Egyetem egy ismert professzorának keresett könyve a kereskedelempoltikáról az Amazonon kemény kötésben 17.50 dollárba került – e-könyvben letöltve viszont már 22.80–ba.

A meglepő különbség oka után érdeklődőket a szakma illetékesei  arról tájékoztatták, hogy egyrészt a tudományos munkákat általában többen vásárolják letöltésre, mint papíron – egyébként pedig nincs igazán jelentős különbség az önköltségnél. A kiadó fő kiadásai a szerző tiszteletdíja mellett a lektorálás, adott esetben a fordítás, valamint a marketing és a forgalmazás, míg a könyvek kinyomtatása csak 10 százalék alatt szerepel a költségekben.

Ugyanakkor az elektronikusan árusított kiadványok tárolása, a letöltés biztosítása, szerverek működtetése vagy bérlése ugyancsak költségekkel jár.

 

Forrás: Piac&Profit/Die Welt

Megosztás:

Címke: , , ,