Mi fán terem a Gyulakult?

2017. január 26. 14:04 | Laczkó Viktória

A gyulai kiállítóterek, rendezvényhelyszínek, ezer szín történelmi és kulturális vetülettel bírnak. Hogyan lehet méltó módon, egységesen, informatív formában megjeleníteni az Almásy-kastélyt, a várat, a művelődési központot, az Erkel emlékházat, a Kohán Képtárat és a Ladics-házat, s az intézmények kínálta lefegyverző programarzenált? Erre a kérdésre ad ütős, kreatív, frappáns, könnyen értelmezhető választ ez a játékos szóösszetétel.

Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó intézmények folyamatos fejlesztés alatt állnak. Az önkormányzati cég kommunikációs csapata – ahogyan minden egyes munkatársa – folyamatosan azon dolgozik, hogy a látogatók, érdeklődők számára könnyen elérhetővé tegye az alapvető információkat.

A kommunikációval foglalkozó szakemberek úgy döntöttek, a kiállítóhelyek és a város közművelődési eseményeinek zömét szervező nonprofit kft. neve helyett magát a kínálatot jelenítik meg – így született a gyulakult. A megjelenítésben külső segítséget is szükséges volt igénybe venni, ebben Flanek Péter volt a segítségükre. A fővárosban élő grafikus már letette névjegyét, például a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont arculatát is ő készítette.

A történelmi fürdőváros legrégebbi épített öröksége, a vár is önálló arculatot kapott, valamint a nonprofit kft. teljes kínálatát lefedő megjelenés, a Gyulakult is neki köszönhető. Felidézve a közelmúlt hasonló jellegű eseményeit, jól látszik, hogy a végéhez közelít ez a fajta munka, hisz a kastély honlapja (http://gyulaikastely.hu/) 2016 márciusában indult, a vár oldala (http://gyulavara.hu/) a tavalyi év decembere óta érhető el, míg az Erkel Ferenc Emlékház weblapja (http://erkelemlekhaz.hu/) január elején nyerte el végső formáját. Jelenleg fejlesztés alatt áll a http://gyulakult.hu/, ami néhány héten belül egyfajta gyűjtő-, vagy ernyőoldalként funkcionál majd.

A honlapok egyébiránt egy békéscsabai fiatalember, Varga Ottó bábáskodása mellett születtek meg, öltöttek alakot. Érdemes ínhüvely-gyulladásig kattintgatni, többször is rápillantani az oldalakra, hiszen nemzetközi szinten is megállják a helyüket, s nem csupán a többnyelvűség, hanem a megjelenés, valamint a tartalom információértéke alapján is.

A http://gyulakult.hu/ oldalon a legnagyobb hangsúlyt az Erkel Ferenc Művelődési Központ kapja – szögezte le Fábián Tamás. A nonprofit kft. kommunikációs vezetője azt is kibontotta, ezen intézmény rendezvényei, eseményei is itt jelennek majd meg, ahogyan például az Erkel Ferenc Múzeum is ilyen módon mutathatja meg felbecsülhetetlen történelmi és néprajzi kincseit. A kastély, a vár és az emlékház önálló honlapot kapott – húzta alá, kiemelve: ezen intézmények iránt érdeklődnek leginkább a Gyulára érkező, illetve úti célt kereső bel- és külföldi turisták, továbbá a helyi, Békés megyei lakosok is.

Mint Fábián Tamás fogalmazott: ezek a felületek alapvető információkkal szolgálnak, ami egyfelől valóban kedvet teremthet a látogatáshoz, másrészt minden segítséget megadnak annak megtervezéséhez. Az oldalak statikusak, hiszen a közönséggel az interaktivitást közösségi felületeinken szeretnénk folytatni. Az online felületek mellett a művelődési központ és a kiállítóhelyek kínálatát tartalmazó havi műsorfüzet kap nagyobb hangsúlyt – ismertette.

Példaként hozta, a könnyebb felismerhetőség, azonosíthatóság és a sokszínűség okán a tagintézmények színkódokat kaptak, a plakátokon és a havonta megjelenő műsorfüzetben is ezek a színek jelennek meg. A Gyulai Hírlap vállalta, hogy előfizetői számára minden havi első lapszámába behúzza a műsorfüzetet. Az Erkel Nonprofit Kft. tagintézményei mellett a Sörpatika, a Hamburger Bár és a Gyulai Hírlap Szerkesztősége is Gyulakult műsorfüzet lelőhely – a helyi vállalkozások fogadókészségének köszönhetően úgy tűnik, a lista tovább bővül.

 

FEL