Mezőgazdasági gépek nyílt napja

Önjáró permetezőgép, GPS-es irányítás, fokozatmentes váltórendszer, korszerű rotor technika – mindez a mezőgazdaság világában. 

A békéscsabai repülőtéren új technológiával felszerelt mezőgazdasági gépeket és kiegészítőket állított ki az Agro-Békés a jubileumi nyílt napon, ahol vásárolni is lehetett. Az egyik különlegesség egy olyan traktor volt, ami jelenleg a legnagyobb teljesítményű gép az európai piacon. 620 LE, 25 tonna és B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető. 

Többek érdeklődését felkeltette a gumihevederes járószerkezetű Quadtrac traktor, de ezen kívül számos gép sorakozott még fel a reptéren.

Kiállítottak egy bálázógépet is, amit Szolnokon gyártnak. Magyarországon tavaly óta forgalomban lévő eszközről már most sok pozitív visszajelzést kaptak a forgalalmazók.

Az ország több pontjáról érkeztek gazdálkodók, akik között akadt olyan is, aki vásárolni jött. – Általában nálunk egy munkagép tízévig szolgál. Ilyenkor, amikor tíz évente lecseréljük, akkor igyekszünk egy korszerűbb masinát venni, hogy ne avuljon el a tíz év alatt teljesen. Egy permetezőgépet, egy nagyobb munkaszélességű és korszerűbben felszerelt szántóföldi permetező gépet kívánunk vásárolni. – fejtette ki Medovarszki András a nevét viselő farm ügyvezetője. 

Szintén újdonságként jelent meg a nyílt napon a Holland gyártmányú önjáró permetezőgép, amit a nagyközönség tavaly ismerhetett meg a Németországban rendezett Agritechnica-n.

A teljes gépkínálat mellett GPS-rendszeres szimulátorokkat és gyakorlati teszteket is lehetett használni. Használatukat egymásnak mutatták meg a gazdálkodók, de a vállalat alkalmazottjának a tájékoztatását is nagy érdeklődés övezte. 

Az előző évekkel ellentétben idén nem tartottak traktoros felvonulást, hanem állomásokat alakítottak ki a szervezők. A szervező vállalat egyik ügyvezetője, Pribelszki Péter így fogalmazott: – Van egy GPS-es sátor, ami gyakorlatilag az automatakormányzást, nyomkövetést szimulálja, van egy olyan sátor, ahol egy fokozatmentes, modern hajtóműnek a metszetét mutatjuk be a gazdáknak. Van egy olyan sátor, ahol a rotoros, kombájntechnológiát mutatjuk be és van egy negyedik helyszín, ahol pedig a munkagépekről fog röviden néhány szó esni.

Ezen kívül egyedi cséplőrendszerrel felszerelt kombájnok is felsorakoztak a szakmai napon, ahová 500 gazdát vártak a szervezők.

Grósz László ügyvezető szerint: A gumihevederes traktorok jövője elvitathatatlan, fontos dolognak tartjuk a rotoros kombájnokat, amelyik egyre inkább teret hódít Magyarországon, sőt egész Európában. Egyre inkább megmutatja ez a technika azt, hogy gazdaságosabb, egyszerűbb, üzembiztosabb és jobb munkát végez, mint a hagyományos módon dolgozó kombájnok. Valamitn azt is hozzátette, hogy a vásárlókörükben érzékelhető, hogy a gazdák egyre inkább az új technológiák felé nyitnak, vagyis elsősorban a vezérelt és a GPS-el felszerelt gépeket keresik, mivel ezek jelentősen megkönnyítik és lerövidítik a munkát.

Megosztás:

Címke: , , ,