Mesehősök lepték el a Csabagyöngyét

2020. február 26. 09:37 | Horváth Szabolcs

Csillagszemű Juhász, Árgyélus királyfi és A kiskakas gyémánt félkrajcárja. Zalai Erika a magyar népmeséket és főszereplőit idézi meg a Csabagyöngyében megnyílt kiállításon. A mesehősök textilből, megmaradt tömőanyagokból és a gyapjúból készültek.

- A kiskakas odarepült és onnan kiabált le - Kerepeczki Nóra a török császár és a kiskakas meséjét is elhozta a gyerekeknek a tárlat megnyitójára.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

A gyerekek persze mindannyian ismerték azokat a történeteket, amelyekből részleteket is hallhattak. A tárlatot megnyitó Mészáros Zsuzsanna múzeumpedagógus hangsúlyozta: ha a kicsik meséket olvasnak, akkor sokat tanulhatnak jóról és rosszról, helyesről és helytelenről, fejlődik a személyiségük és a fantáziájuk.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

Zalai Erika játékkészítő kilenc mese hőseit és legfontosabb jeleneteit hívta életre.

- Mivel a gyermek a játék során tanul, ezért felruházza olyan tulajdonságokkal, amelyeket ő is szeretne. Ez ad neki egy plusz önbizalmat. Sokat jelenthet egy megbízható társ, egy baba, aki ott alszik mellette, aki megvédi éjszaka a rossz álmoktól - fogalmazott.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

A tárlat a Csabagyöngye Kulturális Központban látható március végéig, majd a tervek szerint utazó kiállítás lesz belőle. Zalai Erika célja az, hogy minél több gyermeknek megmutassa: érdemes népmeséket olvasni és közösen alkotni.

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Kultúra

Több százan fújták a magukét Békésen

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.
16:41
FEL