Mendika, mendika, üres a tarisznya

2015. december 25. 16:39 | behir.hu

Karácsonyi flashmobot, azaz villámcsődületet rendeztek a Lenkey utcai ovisok. A legkisebbek ünnepet köszöntő gyermekjátékkal lepték meg a békéscsabaiakat a város karácsonyfája előtt.

Egy átlagos hétköznap délelőtt két csoportban gyülekeztek a gyerekek a Városháza előtt. A lurkók nem tétlenkedtek sokat, hiszen pillanatokon belül megtöltötték élettel a Szent István teret. A Lenkey utcai óvodások életében már hagyomány, hogy a karácsonyi ünnepeket megelőzően egy különleges előadással lepik meg Békéscsabát. Az idei műsor a "Mendika, mendika, üres a tarisznya" címet kapta.

- Több évre visszamenőleg visszatérőek vagyunk a főtérre és mindenképpen szeretnénk megmutatni a Békéscsabán élő embereknek, hogy óvodánkban milyen színvonalas, népi kultúra ápolás folyik. Azt, hogy a kolléganők milyen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy akár a szeretet ünnepén megmutassák, hogy milyen fontos, a népi hagyományok ápolása - fogalmazott Szegfű Ferencné intézményvezető.

Az óvodában az adventi időszakban több új kezdeményezéssel és a korábbi rendezvények folytatásával próbálták az ünnepi üzenetet a hagyományokkal összekapcsolni. Ennek a küldetésnek volt az egyik állomása ez az előadás.

- Népünk csodálatos kultúrája, ami évszázadok óta hagyományozódik és még mindig élő, mindig időszerű, ezt szeretnénk átadni. Olyan köntösbe csomagolni a ma gyermekének, hogy ez élményt, örömöt jelentsen. Szerintem ebben van a varázsa, hogy a múltat így őrizzük - hangsúlyozta Pócsikné Laurinyecz Ildikó óvodapedagógus.

A gyermekjátékot az óvodások szülei, nagyszülei, ismerősei, barátai és a járókelők is örömmel fogadták, hiszen a legkisebbek egy pár percnyi vidámságot hoztak a főtérre.

Kovács Dávid

FEL