Megyei horgászvezetők „családi” találkozója – interjú, videó

2017. szeptember 10. 18:00 | Tószögi György

Békés megyében évtizedek óta él egy rokonszenves hagyomány, amelynek főszereplői, horgászvezetők. Egyesületi elnökök és titkárok gyűlnek össze a vízparton minden szeptember elején a közös hobbi és a csapatépítő találkozás jegyében. A csak „elnök-titkárinak” hívott esemény, fogalom a megyei horgászközéletben.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének éves naptárában ez a horgászesemény mást jelent, mint a többi halfogó virtust előtérbe helyező rendezvény. Az elnök-titkári összejövetelen a hagyományoknak megfelelően kizárólag a Békés megyei szövetséget tömörítő horgászszervezetek vezető tisztségviselői mérhetik össze vízparti rátermettségüket, de a lényeg nem (csak) ez.

Nem csak a halfogás a lényeg az elnök-titkári versenyeken – Fotó: Tószögi György

Aki újoncként belecsöppen ebbe a régi, fogalommá vált tradícióba, hamar ráébred arra, hogy több ez, mint prominens vízparti esemény a halfogás jegyében. Baráti hangulat, éjszakába nyúló eszmecserék, szövődő horgásztársadalmi kapcsolatok kiapadhatatlan forrása ez a találkozó, amely évtizedek óta a Körös-vidék nagy, immár közel húszezres horgásznemzetségét táplálja.

Az elnök-titkári horgászversenyeknek évek óta helyet adó Csökmői horgásztó idén szeptember 8-9-én ismét kitárta „sorompóját”, hogy fogadja a KHESZ tagegyesületek régi és új horgászvezetőit. A 92 tagszervezetből ezúttal 52 egyesület elnöke és tikára képviselte a Körös-vidék horgászait, ami jól tükrözi a megyei horgásztársadalom szervezeti szintű erős kohézióját.

2017-ben a tagegyesületek több mint fele képviseltette magát – Fotó: Tószögi György

Az elnök-titkári horgászversenyek története a fiatalabb generációkhoz tartozóknak a messzi múlt ismeretlenjébe vész. Egy már-már meseszerű, „fekete-fehér” offline világba, a horgásztársadalmi kapcsolatok hőskorába, amelynek tanulságai ma is érvényszerűek.

Szerencsére a fiatalabb vezetők mellett ott vannak azok az éltesebb horgászvezetők, akik élőemlékezettel egy csokorban át tudják nyújtani a fiatalok számára, hogy lényegét tekintve mi is tulajdonképpen ez az elnök-titkári verseny, honnan és miért is indult el a már hosszú évtizedeken át tartó, sok szép emlékkel kikövezett útjára.

Michelsz László a kezdetektől résztvevője az elnök-titkári versenyeknek – Fotó: Tószögi György

Michelsz László, a Közútkezelő Sporthorgász Egyesület elnöke, a kezdetek rangidős horgászvezetőjeként mesélt az elnök-titkári horgászversenyek legendáriumáról.

– Laci bácsi! Ötvenévnyi horgászvezetői múlt van mögötted. Ki más idézhetné meg náladnál jobban az elnök-titkári versenyek elmúlt évtizedeit. Nosztalgiázzunk hát egy kicsit! Mikor és miért kezdődött?

– Ha jól emlékszem, az első akkor lett megrendezve, amikor a Téglagyári Horgász Egyesület az 1970-es évek elején felépítette horgásztanyáját a Félhalmi-holtág mellett. Ekkor volt az „ötödiken” a legelső elnök-titkári és mivel én a ’60-as évek közepétől vagyok horgászegyesületi elnök, így a kezdetekkor már ott voltam. Egy közös csoportkép is őrzi a múlt e darabkáját. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal találkoztunk mi egyesületi, szövetségi vezetők egy éves horgászverseny keretében hol Félhalmon, hol a Büngösdi-csatornán, a békéscsabai Fás-tavon vagy éppen Köröstarcsán.

Horgásztanya-avatás egyesületi elnökök részvételével – az első találkozó
(Fotó: KHESZ – 50 éves a Magyar Horgász Szövetség című jubileumi kiadvány)

Az utóbbi években azonban megragadtunk a horgászszövetség csökmői horgásztaván, mert talán a legjobban itt lehet a horgászat mellett azt a baráti atmoszférát megteremteni, ami eredeti célként ma is segíti az éves események, aktuális gondok kötetlen megbeszélését egy ekkora „horgászcsalád” vezetői számára.

– Utóbbi évek! Csak a csökmői múlt évtizeden túlra érő történet, ami jól mutatja az idők súlyát… De visszakanyarodva a miértekre, tehát az elnök-titkári verseny egy vízparti kapcsolati program horgászvezetők számára?

– Pontosan. Az elnök-titkári az összetartás fóruma. A „vérre menő” horgászversenyen túl ez egy vidám, kötöttségek nélküli horgásztalálkozó, ahol ez egyesületi tisztségviselők egy-két napot együtt tölthetnek, a régiek és újak megismerhetik egymást, amire ebben a felgyorsult világban minden évben példa adódik és szükség, igény is van rá. Aki komolyan veszi a horgászatot és szervezeti tisztségét, annak ezek az összejövetelek remek alkalmat kínálnak a többi vezetővel való nélkülözhetetlen és alapvető kontaktusra.

A közös hobbi természetesen végig fókuszban marad – Fotó: Tószögi György

[embedyt]

[/embedyt]

Barátságok szövődnek, egymás vízterületeire meghívják a vezetők egymást, megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat, mindezt a közgyűlések komoly hangvétele nélkül, egyet-egyet koccintva a horgászat egészségére. A vízpart szentélyénél pedig erre alkalmasabb helyszín, jobb körülmény aligha létezik. Természetesen a horgászteljesítmény sem szorulhat háttérbe, ennek bizonyítéka, hogy a mi egyesületünk neve már rajta van a vándorserlegeken.

– Bizonyára sok emlékezetes, vidám eset kötődik ezekhez a találkozókhoz. Egy-kettőt talán szívesen felidézel…

– Rengeteg kolléga és barát neve kapcsolódik csak ide, a Csökmői vízparthoz is. A mederszélén egykor fák álltak, amelyek tönkjei a mederszélesedés következtében ma már a víz alatt rejtőznek sokszor megfogva a horgot. Egy alkalommal egy rangos politikai tisztséget betöltő illetővel horgásztam, amikor az egyik fatuskóba leakadtam és  nem túl mély, „kötésig” sem érő vízbe bementem a horgot kiszabadítani. A művelet sikeresen lezajlott, de kisvártatva a kolléga szereléke is egy facsonk foglya lett. Ő is alsónadrágra vetkőzött, de alighogy a vízbe ereszkedet, egy nagy csúszást láttam és a közismert közéleti horgásztársam az alig félméteres vízben sikeresen elmerült.

Emlékezetes momentumokból manapság sincs hiány – Fotó: Tószögi György

Egy másik szép emlékű alkalommal itt Csökmőn a tó elején lévő gátra húztunk helyet. Második nap reggelén fogtam egy hat kiló feletti pontyot, majd miután visszadobtam a szereléket, ismételten nagy kapás érkezett. Fárasztás közben láttuk, hogy egy gyönyörű, a hatkilós pontynál is jóval termetesebb amur, kétségtelenül a verseny  legnagyobb hala akadt horogra. Rövid lett a küzdelem, mert a szép amur minden igyekezetem ellenére körbetekerte a zsinórt a vízmérce oszlopán és a többi szaktárs szurkolása közepette annak rendje és módja szerint el is ment. Csattanó, hogy végül a hatkilós ponttyal is megnyertem az akkori találkozó legnagyobb halának díját.

– Meddig lesznek még elnök-titkári versenyek ebben a rohanó, változó világban?

A baráti hangulatú horgásztalálkozókra mai napig igény van, akár egyesületi, akár  szövetségi léptékről beszélünk. Az elnök-titkári versenyek a megye horgászéletének fontos horgásztársadalmi fókuszpontjai, ahol a manapság már közel száz megjelenő horgászvezető mellett a közeli barátok, családtagok, meghívott vendégek is jelen vannak, ki-kilátogatnak. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének vezetősége remekül ráérzett arra, hogy a hagyománynak nagyon nagy jelentősége van és mindent megtesz annak érdekében, hogy az elnök-titkári versenyek évről-évre megrendezésre kerüljenek. Mindannyiunk nevében köszönet érte!

(A 2017. évi szeptember 08-09-én lezajlott elnök-titkári versenyt a békéscsabai Rokka HE nyerte, második helyen a gyulai Munkácsy HE, harmadik helyen a Gyulai SHE végzett.)

További programok »

FEL