Megúszhatják a hazai fürdők a teljes bezárást

2022. október 23. 11:05 | behir.hu

Fürdő nélkül nem működnek a fürdővárosok, az intézmények legalább részleges nyitvatartása a helyi szálláshelyek, azok beszállítói, valamint a vendéglátóegységek és egyéb szolgáltatók számára is létkérdés.

A nyitvatartási idő részleges korlátozásával, és egyes szolgáltatások szüneteltetésével is készülnek költségeik lefaragására a fürdők, amelyek üzemelése a helyi turisztikai ágazat minden egyes szereplőjének létkérdés.

– Mindenki szeretne év végéig nyitva maradni, a legtöbb fürdő decemberben erős forgalmat szokott elkönyvelni, a karácsony és különösen a szilveszteri időszak fontos mindenkinek, ráadásul az idén a január 9-ig meghosszabbított téli szünettől plusz forgalmat remélnek 
– nyilatkozta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. Mint mondta, a hosszú téli szünet a fürdők számára felér egy karácsonyi ajándékkal, de addig működtetni kell az egységeket, bezárásra senki sem készül a mérvadó piaci szereplők közül.

– A szolgáltatások szűkítése az egyik menekülő útvonal. A melegvizes medencéből így lesz helyenként hideg vizes merülő medence, máshol pedig rövidebb nyitvatartás – mondta a főtitkár.

A fürdőágazat legfontosabb kérése az áfacsökkentés, ami ismét előtérbe került, miként a lakossági ársapkához hasonló állami mentőöv is felmerült. Balogh Zoltán reménykedve tekint a héten elhangzott miniszteri biztosi ígéret nyomán a közeljövőre, hiszen az energetikai operatív törzs elé kerülhet hamarosan a fürdők rezsijének kérdése. 

– A rezsi és a jelenlegi 27 százalékos belépőjegy-áfa csökkentése esélyt adna a fürdők túlélésére. A fürdők működése nem csak turisztikai, hanem a kezelések miatt egészségügyi jelentőségű, sőt, az iskolai úszásoktatások révén még annál is komplexebb kérdés – hangsúlyozta a fürdőszövetségi főtitkár.

Országszerte tematikus rendezvényekre van szükség. Nemcsak a fürdők nyitvatartása, de a kereslet ösztönzése, a belépőjegyes bevételek növelése nélkül a költségcsökkentést szolgáló lépések sem érnek célba, hiszen pusztán a kiadások lefaragásával még nem lehet túlélni a válságos időszakot.

Forrás: VG

További programok »

Itthon

Városi gyereknap a Munkácsy Negyedben – galériával

A gyereknapi körtúránkat a Csabagyöngyében kezdtük Évi tündér megnyitójával, majd bejárva a helyszíneket láttuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békés Megyei Könyvtár, a Munkácsy Emlékház és a Napsugár Bábszínház is színes programokkal várta a családok seregét.
18:50
FEL