Megújult a kisvátyoni megfigyelőtorony

2023. december 3. 09:53 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy védett természeti területeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye. Ezt a célt szolgálják a megfigyelőtornyok, amelyekről az élővilág zavarása nélkül is felfedezhetjük az adott terület értékeit.

A KMNP részterületein kétféle típusú megfigyelőtorony található. Az egyik a madármegfigyelő torony, amely magas ugyan, de befogadóképessége általában csak 8-10 fő. A másik típus a betekintő, amely jóval alacsonyabb, viszont népesebb látogatóközönség, 20-22 ember is elfér rajta.

Ebbe az utóbbi csoportba tartozik a Kis-Sárréten, Geszt és Zsadány község határán található kisvátyoni betekintő torony – írja a kmnp.hu. A torony a nagytóti Toprongyos-csatorna partján helyezkedik el, kiváló rálátást biztosítva a halastavakra, illetve a környező pusztákra, mocsarakra és a Vátyoni-erdőkre. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, hiszen már önmagában a táj szépsége is vonzó.

A betekintő látogatóinak száma jelentősen megemelkedett az Alföldi Kéktúra nyomvonalának kiépítése után, mivel az építménynél pecsételő hely is található. A kényelmes pihenést padok és asztal is szolgálja. Az elmúlt évtizedben a torony állaga sokat romlott, ráadásul az idei év gyakori szélviharai kicsit megtépázták a tetőszerkezetet is. A közelmúltban azonban egy alapos javítás és a faszerkezet teljes festése is elkészült, így a betekintő a régi állapotában várja a nemzeti parkba érkező turistákat, vendégeket.

 

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL