Megtartották a VI. Megyei Koraszülött Napot

Koraszülött gyermekek és családjaik találkoztak egymással Gyulán. 

Koraszülöttek és családjaik töltöttek együtt egy napot a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. A Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya által szervezett VI. Békés Megyei Koraszülött Nap megteremti a lehetőséget, hogy az osztályon egykor fekvő kismamák, gyermekek találkozzanak és az őket ápolókkal, gyógyítókkal és a hasonló helyzetben lévő családokkal. 

A VI. Békés Megyei Koraszülött Napon táncelőadással is készültek a szervezők. A színpadon olyan gyermekek is felléptek, akik közvetlenül érintettek.

A megyéből és megyén kívülről is érkeztek családok. – Szeretnünk nagyon visszajárni a koraszülött napra, azért mert ilyenkor kifejezhetjük a hálánkat, hiszen nagyon hálásak vagyunk, és soha nem felejtjük el azt, amit tettek értünk – mondta el a szarvasi Ferencvári Netta. 

Az esemény egyrészt jó alkalmat termet arra is, hogy az ápolók találkozzanak a koraszülött gyermekekkel. Szabó Edit, a NIC (neonatális inzenzív centrum) részlegvezető főnővére: – Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy egy-egy év alatt mennyit nőnek, hiszen legtöbbjükkel mi ápolók, nyilván az orvosok találkoznak, de az ápolók nagyon ritkán, tehát van, akit csak évente egyszer látunk. Nagyon jó így látni, hogy hova fejlődtek és hogy mi történt velük.

Fekés Zita Békéscsabáról érkezett, Hunor nevű kisfiával, aki 1700 grammal, 40 cm-el született a 31. hétre. Szülés után egy hónapot töltött az anyaszálláson, a terhessége ideje alatt minden értéke rendben volt. – Derült égből villámcsapásként ért, amikor elfolyt a magzatvíz. És tulajdonképpen ez indította be a koraszülést, aztán császármetszést, sürgősségi császár volt, fel sem tudtuk hirtelen fogni. Természetesen rögtön megijedtünk először, de aztán, amikor láttam, hogy jó kezekbe került a pici én megnyugodtam.

Elmondta, hogy Hunor azóta utolérte a kortársait a fejlődésben és egy kiegyensúlyozott, nyugodt természetű kisgyermekké vált. 

A gyulai intézmény dolgozói körülbelül hat éves korukig követik nyomon a koraszülötteket. Évente 30-40, 1500 gramm alatt született gyermeket ápolnak. 

Dr. Zátonyi Adél, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház neonatológus főorvos így fogalmazott: – Az, hogy egészséges gyerekké válnak ezek a koraszülöttek nem csak a mi érdemünk, talán az elején nyilván kell a szakmaiság, de utána, amikor a családba visszakerülnek ezek a gyerekek onnantól kezdve a szülőnek hatalmas lehetősége és felelőssége van ebben. Bizony ehhez kell erő, hogy minden nap csinálja a gyakorlatokat, ha kell elhozza a fejlesztésre.

 Az év orvosa díját nemrég elnyerő, dr. Abdulrahman Abdulra Mohamed, neonatológus elmondta, hogy azonkívül, hogy egy közös ünneplés az esemény, figyelemfelhívás is a koraszülöttségre. A megyében a koraszülöttség tendenciája emelkedik, országosan 8%, Békés Megyében ez a szám 9%. – Sajnos Békés megyében és az országban nagyon sok dohányos várandós anyuka van és szeretném felhívni a figyelmet, hogy a terhesség, illetve a várandósság ideje előtt és alatt, illetve a szoptatás ideje alatt jó lenne, ha nem dohányoznának. 

Dr. Abdulrahman Abdulra Mohamed hozzátette, hogy Békés Megyében a koraszülött ellátás nemzetközi szinten is megállja a helyét, korszerű technológiával felszerelt osztályaink vannak, aminek köszönhetően a koraszülött gyermekek esélyei jelentősen megnövekedtek az utóbbi években.

Megosztás:

Címke: , ,