Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer

2018. október 15. 16:48 | behir

Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer, a TIT-TELC, az utolsó vizsgákat februárban tartják majd.

„Sajnálattal tájékoztatunk titeket, hogy a TELC frankfurti központja 2018. szeptember 30-tól hat hónapos határidővel, 2019. március 31-ig megszünteti a TIT-TELC vizsgarendszer magyarországi működését” – ez olvasható abban a levélben, amelyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) vezetője küldött vizsgáztató és felkészítő tanároknak, trénereknek.

Váratlanul érte őket a hír – ezt mondták a TIT-TELC vizsgarendszer megszűnéséről a lapunknak nyilatkozó nyelvtanárok, ez ugyanis az egyik legnépszerűbb hazai vizsgarendszer, a nemzetközi nyelvvizsgák közül a TELC-et és az Euroexamet választja a legtöbb nyelvtanuló. „2000 óta közel négyszázezer vizsgázó fordult meg vizsgahelyeink hálózatában, ezzel a hazai rendszerek között a második legnagyobb vizsgaközpontként működünk. Az elmúlt években kitartóan dolgoztunk, vizsgacsalási botrányok nálunk nem fordultak elő” – mondta az Eduline-nak Piróth Eszter, a TIT igazgatója, hozzátéve: a frankfurti központ nem indokolta, miért mondják fel a szerződést, és a TELC-központ további terveiről sem kaptak tájékoztatást.

 

 

Februárban lehet utoljára vizsgázni

„A márciusig rendelkezésünkre álló időben plusz időpontot is engedélyezett az Oktatási Hivatal annak érdekében, hogy minden TELC-re készülő le tudja tenni a vizsgát” – mondta Piróth Eszter. A nyelvtanulók – akiket a vizsgahelyeken, tanárokon, felkészítő helyeken, valamint honlapokon, közösségi portálokon keresztül is tájékoztatnak majd – így összesen három időpontban tudnak még vizsgázni, a központ egy novemberi, egy januári és egy februári vizsgát is meghirdetett.

Igazán rosszul nem is a nyelvtanulók járnak, hanem azok a nyelviskolák, amelyek az elmúlt egy-két évben csatlakoztak a TELC hálózatához akkreditált vizsgahelyként, hiszen a több százezer forintos akkreditációs díj így kárba vész – van például olyan székesfehérvári nyelviskola, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) nyilvántartása szerint alig négy hónapja lett elismert vizsgahelyszín. A TELC-nek itthon ugyanis több tucat vizsgahelye van – a nyelviskolák mellett számos középiskolában és felsőoktatási intézményben, például az Eszterházy Károly Egyetemen vagy a győri Széchenyi István Egyetemen is lehet írásbelizni és szóbelizni. A megszűnés miatt komoly problémával néznek szembe azok a vizsgáztatók és felkészítő tanárok is, akik erre a vizsgatípusra specializálódtak.

Választék persze így is van bőven – a NYAK nyilvántartása szerint kétnyelvű, honosítást nem igénylő általános nyelvvizsgát összesen nyolc, míg egynyelvű, általános vizsgát tizennégy nyelvvizsgaközpontban lehet tenni, a legnépszerűbbek közé továbbra is az Euroexam, az ELTE Origó vagy például a BME-nyelvvizsga tartozik.

 

 

Nem marad nyelvvizsga nélkül a TIT

Persze a TIT sem marad nyelvvizsga nélkül, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ adataiból ugyanis kiderül, hogy még áprilisban akkreditációt kapott saját fejlesztésű, iXam nevű nyelvvizsgarendszerük, amely – olvasható az oldalukon – ugyanúgy egynyelvű, mint a TELC, vagyis nincs fordítási, közvetítési feladat, az azonban újdonság, hogy a vizsga egy részét számítógépen is meg lehet oldani, ezzel főként a tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek kedveznének, Piróth Eszter szerint „a számítógépes vizsga lebonyolítása és gépi javítása miatt rövidebb idő alatt ad eredményt”. Az első nyelvvizsgákat egyébként 2019 márciusában tartják majd.

 

Forrás: eduline.hu

FEL