Megszűnhet az egyik legidegesítőbb korlátozás a reptereken

2022. május 8. 09:24 | behir.hu

A 100 milliliterben rögzített folyadékmennyiség az elmúlt 16 évben állandó problémát okozott a nagy légikikötőkben.

Hamarosan megszűnhet a repülőtereken a fedélzetre vihető folyadékok 100 milliliterben meghatározott maximalizálása. A terrorveszély miatt bevezetett rendelkezést egy olyan átvilágító berendezés küszöbölheti ki, amely révén könnyen kiszűrhető a táskákba rejtett robbanószer is. 

2021 októberében jelentette be az írországi Shannon repülőtér , hogy mostantól nincs korlátozás a folyadékokra: üzembe állították azt az új átvilágító rendszert, amellyel kiszűrhetik a nem kívánatos, veszélyes termékeket, így már az elektronikus eszközöket és a folyadékokat sem kell közszemlére tenni becsekkoláskor. Később ezt a módszert egy másik ír reptér is követte. 

Az új átvilágítási technológia már nem 2D-ben értelmezi a képeket, hanem 3D-ben modellezi le a tárgyakat, így könnyítve meg a veszélyes tárgyak és anyagok kiszűrését. 

A folyadékkorlátozást 2006-ban vezették be világszerte, miután sikeresen megakadályoztak egy transzatlanti járat felrobbantását. Akkor a terroristák folyékony robbanószert akartak feljuttatni több repülőjáratra is, de még időben lekapcsolták az elkövetőket.

A szabály viszont megmaradt, ennek köszönhetően pedig az átvilágításkor mindenki találkozhatott ideges, utolsó pillanatokban pakoló, vizet, vagy üdítőt ivó, szemetest kereső utazókkal, akik miatt csak még lassabb volt az áthaladás az ellenőrző kapukon.

A technológiát hamarosan minden nagyobb repülőtéren bevezetik majd a tervek szerint, Nagy-Britannia például 2024-re vállalta a felszerelést. A berendezés természetesen nem olcsó, 2,5 millió dollárt kóstál, így a kisebb repterek még egyelőre nem lesznek képesek az átállásra, de idővel valószínűleg ezekről indulva is elfelejthetjük az aprócska fogkrémtubusokat és napolajokat.

Forrás: VG

További programok »

FEL