Mégse nő a munkavállalónak fizetendő kilóméterpénz

2017. január 17. 09:46 | Varga Diána

A munkába járás költségtérítésének növelésével akarta növelni a munkavállalói mobilitást a kormányzat a tavaly év végén elfogadott adótörvények szerint. A magasabb összeg azonban csak két hétig járt.

2017.január 1-jétől nőtt a munkába járás költségtérítésének mértéke, ami a munkaerő mobilitásának elősegítését célozza. A módosítás lényege, hogy a saját gépkocsival munkába járók költségtérítése a 9 Ft/km helyett 15 Ft/km lesz – legalábbis ez szerepelt a korábban elfogadott jogszabályban. Ez így volt, nem egészen két teljes hétig. Most azonban ismét módosította a kormány a rendeletet: marad a 9 forint, legalábbis kötelezően. A többi a munkáltatón múlik.

Nem egészen két hétig örülhettek a vidékről munkába járók, hogy a tavalyihoz képest csaknem kétszeres összegű költségtérítésre jogosultak 2017-ben. A kormány a 4/2017. rendelettel módosította a 39/2010. kormányrendelet 4. paragrafusát: január 13-ától a munkáltatónak kilométerenként továbbra is csak 9 forintot kötelező fizetnie.

A novemberi adócsomagban szerepelt, hogy változik a munkába járás költségtérítésének szabályozása: a közigazgatási határon kívülről (speciális esetekben belülről is) munkába érkező munkatársak számára fizethető (vagy fizetendő) 9 Ft/km költségtérítés adómentes értéke 15 Ft/km értékre növekszik. Az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét természetesen nem kell beleszámolni a 200.000-450.000 forintos éves keretbe.

A most elfogadott változással viszont a közösségi közlekedés költségének megtérítése helyett a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 25. paragrafusának (2) bekezdése szerint adható, jövedelemnek nem számító, kilométerenként 15 forintnak csak a 60 százaléka jár kötelezően.  További 6 forintot a munkáltató jóindulatától függően, mérlegelési jogkörében nyújthat a jogosultaknak a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között közforgalmú úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével a munkában töltött napokra számítva, illetve hazautazás esetén pedig értelemszerűen az utazások gyakorisága szerint.

Forrás: Piac&Profit

FEL