Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás

2020. augusztus 1. 07:46 | Hidvégi Dávid

Továbbra sem kell reggelente sorban állni az orvosi rendelő előtt, mivel megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben és annak elmúltával is sikeresnek bizonyult az elektronikus egészségügyi rendszer.

Papíralapú vény helyett jelenleg online receptet írnak fel a háziorvosok a betegeknek. Ez azt jelenti, hogy az orvosnak nem kell papírt nyomtatnia, hanem a receptet felviszi egy internetes felületre, az úgynevezett felhőbe, amelyet a gyógyszertárban is látnak. A patikában TAJ-szám megadásával lehet kiváltani a gyógyszert.

– A betegnek is érdeke és előnyös, ha nem kell sorban állnia a receptért, ugyanakkor veszélyei is vannak, ha mellőzük a személyes beteg vizsgálatot, hiszen a hosszabbtávú gyógyszerszedéshez a beteg állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. Felül kell vizsgálni a gyógyszer indokoltságát és szükség esetén módosítani, tehát ilyen időszakos, személyes konzíliumra ezután is szükség van – fogalmazott dr. Sonkoly Iván, háziorvos.

Az egyszerűsített, elektronikus gyógyszerkiadást még márciusban vezette be a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. Szeptember 17-e után az orvosok nem írhatnak majd fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek, ezért a betegeknek személyesen kell megjelenniük a háziorvosnál. Az orvosok a jövőben vények helyett felírási igazolást nyomtatnak egy sima A4-es lapon. A patika a gyógyszer kiadása után már nem tarthatja meg a felírási igazolást, azt a gyógyszert kiváltó személynek vissza kell adni, hitelt érdemlő megjelöléssel arról, hogy a gyógyszerkiadás megtörtént.

Itthon

1257 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 64 beteg

1257 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 359 574 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 968 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 241 472 fő, az aktív fertőzöttek száma 106 134 főre csökkent.
09:05
FEL