Megkezdődött a hazai gombaszezon

2019. április 17. 11:15 | behir

Annak ellenére, hogy Magyarországon meglehetősen sok erdei gomba terem, rendkívül kevés az olyan étterem száma, amelyben kínálják is a terméket. Pedig a gombászásnak nagy hagyománya van itthon, és az általános fogyasztásban sem áll a legutolsó helyen az ország.

Áprilisban a kucsmagombával és a papsapkával indul a gombaszezon, ilyenkor lehet a legjobban begyűjteni ezt a két fajtát. Leginkább a Bakonyban érdemes keresni őket. A március meglehetősen száraz volt, az április vélhetően kissé „döccen” majd, de a meteorológiai előrejelzések szerint hamarosan jó eséllyel beindul a gombanövekedés, és folyamatosan szedhető lesz a növény.

Szabadidős elfoglaltságnak sem rossz a gombagyűjtés, bár minden szakértő igyekszik hozzátenni, hogy többéves tapasztalat és tanulási folyamat szükséges ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen a személyesen begyűjtött „termés”. A tapasztalat megszerzéséig minden begyűjtött gombát érdemes bevizsgáltatni. A Netgombász oldalon megtalálható az összes szakértő elérhetősége.

A hazai gombászberkekben egyetlen szabály betartására intik a kezdő gombászt. Ennek a szabálynak két alapelve van. Fel kell ismerni a gyilkos galócát, illetve fel kell ismerni a gyilkos galócát. Viccnek is tűnhet, ám rendkívül komoly. Ez a gombafajta erős méreganyaggal rendelkezik, és ha túl is éli valaki a mérgezését, sosem lesz már egészséges.

Ugyanis annyira tönkreteszi a gomba a májat, mint a masszív, évtizedes alkoholizálás.

Gomba minden hazai erdőségben megterem. Kevesen tudják, de vargányában és egyes szarvasgombafajtákban nagyhatalom Magyarország. Lengyelország és Olaszország számít még ide, és Erdély magasabb területein is szép számmal akadnak lelőhelyek.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL