Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

2021. április 14. 09:32 | behir

A testület az állatjóléttel kapcsolatos javaslataival formálja a hazai állatvédelem jövőjét.

 

– A magyarok felelős gondolkodását, az élővilág iránti tiszteletét tükrözi, hogy több mint negyedmillióan vettek részt a kormány által indított állatvédelmi online párbeszédben. Az állatvédelem jelentős hányadát teszi ki annak a munkának és szemléletváltásnak, ami a biológiai sokféleség megőrzését, az ökológiai rendszerek megóvását, a fenntartható gazdálkodásra épülő, versenyképes termelést szolgálja – mondta el Nagy István agrárminiszter a tanács alakuló ülésén. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a tanácsadói testület véleménynyilvánítással, az állatvédelemmel és az állatjóléttel kapcsolatos jogszabály-tervezetekhez, kormányzati stratégiához fűzött javaslataival, kezdeményezéseivel, oktatással, felmérésekkel kívánja formálni a hazai állatvédelem jövőjét.

A tanács céljai között szerepel az is, hogy a magyar állatvédelem az európai élmezőnybe tartozzon, illetve, hogy az állatvédelem jelentősen előmozdítsa a klímapolitika sikerét.

– A koronavírus járvány megmutatta, milyen nagy erő rejlik a hazai agráriumban, a magyar vidékben, a helyi közösségekben, a civil társadalomban. Reméljük, hogy a tanács egy olyan párbeszédet indíthat el a szaktárcák, a tudományos intézmények, a szakmai és a civil szervezetek között, amely egyetértést teremt az állatvédelemhez és az állatjóléthez kapcsolódó kérdésekben – fejtette ki a miniszter.

Az eseményen a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is felszólalt.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a kérdőív két fontos kérdésében, a felelős állattartásra történő nevelés, valamint az ivartalanítás témájában is már most fontos előrelépés történt, hiszen a NÉBIH-hel közösen elindítottuk a Gazdijogsi online képzést, valamint az Ivartalanítási programot - mondta el Ovádi Péter. A miniszteri biztos elmondta, hogy az állatvédelem kérdése láthatóan átjárja a társadalom számos rétegét, folyamatos témát kínálva és megoldandó kérdéseket állítva a döntéshozók elé.

Forrás: kormany.hu

További programok »

Gazdaság

25 százalék felett a hazai földgáztárolók töltöttsége

Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt földgázkészlet, így a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint május közepén 1,599 milliárd köbméter földgáz volt a hazai földalatti gáztárolókban, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent - tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.
2022. május 23. 12:20
FEL